Ar putea parea impropriu sa spunem ca ar putea sa nu fie autentice, pentru ca totusi cineva le-a inscriptionat.Daca privim astfel autencititatea, ele sant autentice. Daca insa privim din punct de vedere stiintific, ca ele au fost gasite impreuna cu cele 26 de artefacte (incluzand oasele) si in acelasi loc, precum si fapul ca se sustine ca apartin unei perioade foarte indepartate a antichitatii, (fapt inca supus unor dezbateri aprinse) atunci putem supune discutiei acest subiect. Avand in vedere ca : – Mai multi cercetatori au exprimat mai pe fata sau mai reticent ipoteza neverosimila ca Nicolae Vlassa le-ar fi “plantat“, si ca ele de fapt au apartinut colectiei de artefacte a Zsofiei Torma -Cercetatori de renume si ii amintesc aici doar pe trei Gh.Lazarovici J.Makkai, apoi si A.A.Vaiman, unde primul vorbeste de un mesaj care nu face parte din categoria scrisului, iar ultimii doi de o imitatie a unui scris sumerian – In cercetarile mele, in mod independent am gasit ca ar semana foarte mult cu un scris sumerian proto-cuneiform, dar tablitele nu sant sumeriene si nici scrise de un sumerian. Acest aspect a fost explicat in amanunt doar de doua persoane, A.A.Vaiman si de mine.Exlicatiile fiecaruia contin aproximativ cate 6 puncte. -Ca am observat ca jumatatea superioara a tablitei rotunde contine semne care au constituit litere in alfabetele arhaice grecesti si in unele derivate ulterior din ele
Astfel, am ajuns la concluzia ca semnele sant similare cu cele proto-cuneiforme,ca nu contin mesaj scris explicit decat jumatatea de sus a celei rotunde. Ca si cum mai degraba decat ca cineva ar fi cunoscut semnificatia acelor semne sumeriene si sa le inscriptioneze transmitand un mesaj, doar a avut acces la semne si atat.
– Pagina de fata este o incursiune a unui fapt aparent banal siintamplator, ca gasisem ca o pura coincidenta ca in prescurtarile latine a existat D.D.o.c., (secventa prezenta in tablita rotunda in dreapta sus) fara ca sa iau in serios aceasta pura coincidenta.
In urma investigatiilor mele am aflat ca:
I. Zsofia Torma, ca urmare a : – necunoasterii in amanunt a inceputului scrisului in lume (in particular in Sumer) si realizand altfel corect ca o mare civilizatie a lasat acele semne (Vinca), dar si cedand tentatiei catreia multi nu i-au rezistat, si anume de a cauta si asocia originile populatiei care a creat mii de artefacte din colectia sa (vedeti ea recunostea ca sant de dinainte de venirea maghiarilor in Ardeal si nu a incercat sa asocieze direct maghiarii cu ele) a intuit partial corect o posibila legatura a civilizatiilor din Orient cu cele din Europa. -Ba mai mult, cineva a scos o lucrare dupa manuscrisul ei, “…Ardealul si civilizatia sumeriana?” in care sustinea ca semnele gasite pe artefacte chir provin de acolo.Lucrare la care nu am avut acces decat partial ;
eram doar curios in ce masura cunostea semnele sumeriene. Exact nu stiu.Stim ca si N.Vlassa era convins ca sant asemanatoare cu cele sumeriente, ba chiar le-a atribuit vechimea exact cea a inceputului scrisului in Sumer.Ca sa sustina asta lua artefacte cu gramada descoperite de Z.Torma in diferite situri si apartinand probabil unor perioade diferite fiecare.
- II.Karoly Torma, fratele ei era arheolog dar s-a specializat si in Epigrafie.
- Inschriften aus Dacia, Moesia superior und Pannonia inferior. Wien, 1882. (Kül. ny. az Archaeol.-epigr. Mittheilung-ből)
- Are lucrari de cercetare ale multor situri romane, printre care si cel de la Sarmisegetuza.Ba chiar adescoperit un castru roman, aflat culmea, pe proprietatea sa si astfel a putut fi bine protejat. A primit la un moment dat titlul de doctor, dar dezamagitor cumva pt.mine, doctor in litere.
- A Hunyadmegyei Történelmi és Régészeti Társulat Évkönyve 22. – REAL-J PDFreal-j.mtak.hu › MTA_HunyadMegyTort… Dr. Márki Sándor. 6. Lugosi dr. Fodor András levelei. Ferenczi Sándor — — 18 …… Dr. Torma Károly egyetemi tanár f Porto d’ Anzio.
- Banuiesc ca limba latina nu avea secrete pentru el.A apartinut confesiunii romano-catolice. Intr-o lucrare a nu stiu cui (sa verif., poate a lui) in se face referire la titlurile de doctor primite de preotii Bisericii Catolice din Ungaria si Ardeal.
-
Negotiating Violence: Papal Pardons and Everyday Life in East …
Gabriella Erdélyi – 2018 – History… and Everyday Life in East Central Europe (1450-1550) Gabriella Erdélyi … Lazarus decretorum doctor plebanus de Eczelj decanus generalis) MNL OL, DF .
- XX. évfolyam 2013. 4. szám – FONS – Forráskutatás és Történeti … PDFwww.fonsfolyoirat.hu › images › Fons Torma István közreműködésével szerk.: Zsoldos Attila. ….. alárendeltjeit: Ivanicsi András kánonjogi doktor (decretorum doctor), zágrábi.
- Acel titlu se numea “decretorum doctor” si se traduce si interpreteaza ca “profesor in legislatie=doctrina catolica. Latinii prescurtau :”D.=”decretorum” –D.o.c.=”doctor“”
HP DDoc =HeRa/HeRo decretum doctor, “Doamna/DDomn doctor in doctrina canonica”
Acum va pun intrebarea, unei posibilitati: cine ,unde si cum ar fi putut face un gen de amuleta-amintire-cadou de acest fel? Cadou al unei rude (Karoly pt.sora lui ) sau de alti colegi din Imperiul Austro-Ungar pe unde a tinut ea conferinte ?….in preajma doctoratului primit de ea? Nota. La colectia Zsofiei Torma au avut acest doar 2 persoane Roska si N.Vlassa Titlul de doctor honoris cauza la primit la Cluj, si a devenit efectiv,valabil la scurt timp dupa moartea sa)P.S. Recent am recitit lucrarea CUI BONO? THOUGHTS ABOUT A “RECONSIDERATION” OF THE TĂRTĂRIA TABLETS ATTILA LÁSZLÓ* http://www.daciajournal.ro/pdf/dacia2016/18.pdf in urma careia iau mai serios posibilitatea ca tablitele sa fie autentice (mai putin varsta lor)
https://en.wikipedia.org/wiki/Csan%C3%A1d_Telegdi Telegdi studied in the collegiate school of Várad (present-day Oradea Mare, Romania). He was referred to as cantor of the cathedral chapter by a document in 1295. He attended an Italian universitas – presumably the University of Padua – between 1296 and 1299, obtaining the degree of decretorum doctor, which indicated his competence in canon law.
Leave a Reply