A.I. – un posibil nou Dumnezeu ?


https://theconversation.com/amp/artificial-intelligence-and-algorithmic-irresponsibility-the-devil-in-the-machine-157128

Recent (in 2021) Elon Musk, cu ocazia anuntarii productiei viitoare a robotilor BOT, a reiterat o parte din implicatiile viitoare ale inteligentei artificiale asupra omenirii. In legatura cu asta, am de facut niste comentarii.

A.I.-o viitoare divinitate/zeitate ?

Dansul a facut referire la acest aspect si in principal a facut doar afirmatii legate de impactul major viitor al A.I. asupra omenirii. Astfel afirma ca nu sunt de asteptat consecinte in viitorul apropiat, iar efectele vor fi atat pozitive cat si negative. Important este ca dupa depasirea punctului de singularitate (nivelul IA=cel al inteligentei umane) este de asteptat ca omenirea sa intre intr-o perioada de oscilatii, incertitudine chiar instabilitate. Eu vreau sa fac referire tot la acea forta si impact enorm. Conform definitiei:Din https://en.wikipedia.org/wiki/Divinity Divinitatea ca si calitate are doua intrebuintari distincte:

  • 1.Forța sau puterea divină – puteri sau forțe universale sau care depășesc capacitățile umane
  • 2.Divinitatea aplicată muritorilor – calități ale indivizilor despre care se consideră că au un anumit acces sau relație specială cu divinul.

IA, este si va fi perceputa de oameni ca o forta care depaseste capacitatile umane, si in aceasta acceptie poate fi un atribut al divinitatii. Exista tendinta ca o decizie luata de un computer (spre deosebire de aceea a unui om) sa nu fie supusa indoielii si nici discutiei. Apoi chiar daca capacitatile ar fi egale, aceea a IA este supraestimata si considerata superioara.Aceasta se intampla pentru ca oamenii considera ca judecata computerului este neutra !Nemaivorbind ca in viitor, capacitatile IA le vor depasi enorm de mult pe cele umane.

Este usor de inteles, cu aceste definitii si explicatii ca IA poate fi usor divinizata si robotul deveni un gen de divinitate.

Revenirea la unele atribute ale unor societati primitive ?

Cea mai veche forma de manifestare religioasa este animismul. Acesta presupune inafara de oameni si animale si existenta inca a altor personalitati, deci gen de “persoane neumane”. Adica entitati care nu sunt vii sa fie percepute ca avand suflet, spirit. Fie cestea munte, furtuna sau chiar calculator. Ele sunt percepute ca fiind animate de un spirit propriu. Astfel computerul poate fi perceput extrem de usor ca o entitate cu un spirit propriu cu atat mai mult cu cat gandeste si poate lua propriile decizii.Nici acum nu suntem tocmai departe dupa cum va voi arata.Unii dintre ubitorii de animale de companie atribuie animalelor lor calitati umane.Cum ar fi intelegerea vorbirii, gandire si sentimente.De fapt unii merg atat de departe incat isi percep pisica sau caiinele ca un fel de membru de familie.Atunci ce sa ne miram ca un computer care “gandeste” si ia decizii autonom nu ar fi perceput ca o personalitate, alta decat omeneasca ?

Roboti umanoizi.

Chiar de ce umanoizi ? In societatea moderna avem tot mai multi obezi iar efortul fizic mediu este din ce in ce mai mic. Astfel ne putem gandi ca datorita acestui aspect exista o tendinta de degenerescents a speciei. Sa facem roboti asemanatori oamenilor, de ce? Partea consistenta a efortului omenesc este astazi de natura intelectuala, iar firmele de soft folosesc IA pentru a elimina fazele cu caracter de automatism, repetitive. (Vezi firma romaneasca de succes UIPath).Altfel asa-zisul efort fizic se rezuma la deplasarea unor piese si unelte si apasarea unor butoane. Eu vad acesti roboti (o gluma amaruie..)ca fiind prezenta pe Pamant (dupa disparitia oamenilor) a vechilor culegatori-vanatori de acum 12.000 de ani. In afara formei umanoide (nu vad de ce, sa ne fie familiari ca si un fel de rude ?) eventuala conformatie faciala umana nu va avea ca efect decat inducere unei puternice senzatii de stranietate, si chiar alienarea oamenilor.Daca alineatele precedente au avut tangenta cu religia si acesta ar putea avea.In sensul ca robotii sa fie perceputi ca fiinte cu capacitati supranaturale, superoameni. Astfel vor putea fi idolatrizati, deci sa devina un gen de idoli.

Ce sanse sunt mai mari sa ne duca extinctia speciei: Inteligenta artificiala sau prostia umana ?

Stiu, dupa depasire punctului de singularitate, omul nu mai poate nici limita si nici controla nivelul sau calitatea IA.Cineva intreba odata retoric: “cu ce va fi mai greu sa te lupti in viitor, cu super- inteligenta robotilor sau cu clasica prostie omeneasca?”Greu de spus, nu am nici cea mai vaga idee sa pot face supozitii.Astfel nu pot raspunde intrebarii din titlu.De fapt nici nu mai are importanta ce am presupus noi inainte daca una dintre variante se va fi intamplat.

In ce domeniu suntem deja in viitor ?

Poate o sa va dezamagesc putin, in domeniul erotic.Mai precis in cel al papusilor pentru sex.Deja exista in lume spre 10 firme care produc reproduceri ultrarealistice ale corpului omenesc, dotate cu capacitati AI.Pot avea mimica, urmaresc cu privirea, zambesc, vorbesc, etc.Culmea este ca am gasit relatarea unui caz (India)in care sotul si-a cumparat una, face sex cu ea de 3x pe saptamana…. Dar si cu sotia /alternativ.Culmea este ca sotia stie si nu are nimic impotriva.Problema este de fapt extrem de delicata si serioasa.Cineva ar putea afirma indreptatit ca papusii nu i-ar lipsili decat sufletul ca sa fie daca nu complet asimilata, atunci confundata cu o fiinta omeneasca.Dar asta nu depinde exclusiv de existenta reala a sufletului.Si sa nu va simtiti jigniti, ci depinde de cat de alienati am putea fi unii dintre noi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: