Cercul, ciclul se inchide: de la Göbekli Tepe la prezent.


Göbekli Tepe, atentie forma monumentului, stelei: Din https://anthropology.net/2010/02/22/gobekli-tepe-temple-in-turkey-predates-the-pyramids-of-giza/

Göbekli Tepe Temple in Turkey Predates the Pyramids of Giza –  Anthropology.net

Apoi, semnul sumerian proto-cuneiform “ME” Din https://cdli.ucla.edu/tools/SignLists/protocuneiform/archsigns.html https://cdli.ucla.edu/tools/SignLists/protocuneiform/archsigns/ME~a.jpg

===========================================

enki.jpg
http://freepages.rootsweb.com/~catshaman/history/0inanna/0law.htm
<< După ME a venit Legea sumeriană
Sumerienii au inventat jurisprudențe care acopereau problemele din societate. În acest eseu ne uităm la poziția femeii în societatea sumeriană și babiloniană conform legilor. Aceasta nu este întreaga poveste și ar trebui completată cu mituri și cântece de dragoste.
ME ca lege în vremurile arhaice
Unul dintre cititorii mei m-a întrebat despre drepturile și poziția femeilor în societatea sumeriană. Greu de dat un răspuns precis, deoarece au existat diferențe de cultură în orașele de state înainte de statele mai mari, cum ar fi Babilonul. Au găsit nouă mituri pe tablele cuneiforme și știm mai multe variante. Perioada de timp este de la mileniul al patrulea și poate mai devreme până la „mortul” oficial al Sumerului în jurul anului 1700 î.Hr. Trebuie să folosim Legea babiloniană a lui Hammurabi pentru a înțelege Legea sumeriană anterioară.
Pe site-ul meu am reconstruit mitul biologic manifestat în ritualul Inanna legat de anotimp. Sumerienii urbani târzii au scris miturile. Înainte de aceasta, preoția continuă a îndeplinit ritualurile și a legat-o de pământul și oamenii templului. Alte persoane au urmat conducerea. Sunt scrise ca melodii foarte sugestive. Cu siguranță, oamenii au fost ținuți în mister imediat ce au ascultat.
Chiar și uităm că Inanna este un idol animat de ploaie / apă care poartă fertilitatea. Ea a devenit model de agricultură și invenție. Este ca și cum ar fi ea într-o altă cameră făcând lucruri și făcând oamenii să lucreze. Ne imaginăm frumusețea ei și povestește despre rochia ei în același timp în care cântă „Vino bărbat, vino!” Mitul viu al lui Inanna a fost realizat la festivalul de primăvară, dar și la sărbătoarea lunară și poate unele între ele. Asta a ținut totul în utilizare și memorie.Un alt lucru este că nu putem folosi nomenclatura și cadrele timpului nostru și nici din epoca legală ulterioară pe care o cunoaștem.
Monumentele megalitice începând cu dolmeni și roți lunare deja în mileniul al V-lea și urmate de morminte de trecere din mileniul al IV-lea, ele manifestă cu siguranță „Zeița lunii goale mergând dedesubt”. Idolul simboliza fertilitatea ploii, iar miturile despre aceasta pur și simplu animează și analizează procesul din lumea subterana, care este învierea cerealelor/ plantelor.
Mai târziu, cu cultura orașului, sensul practic al mitului a dispărut în ritmul în care oamenii / templele au pierdut contactul cu agricultura. Mult timp a fost ca în epoca medievală, când majoritatea oamenilor își făceau agricultura în afară de profesie. Dar în oraș relația umană devine agenda … ceartă la spălătorie. Foști idoli specializați s-au căsătorit și s-au căsătorit cu arborele genealogic ca persoane reale și relațiile lor fac modele de care societatea are nevoie. Clasa superioară cunoaște miturile și se îmbracă și se comportă ca idolii, iar resetarea oamenilor ar trebui să urmeze … și ei urmează … Nu l-am urmat niciodată pe Elvis de când cânt prea tare.
O putem numi Epoca Arhaică atunci când literatura sumeriană vorbește despre Enki, „primul de pe Pământ” și Mames al Inventiei și mai ales Ninhursag „a dat lucrurilor nume” și Nimah „a încercat folosirea”. Enki este creatorul și există câteva poezii care descriu Ordinea Mondială și lucrurile practice de care are nevoie omenirea în societate. A fost un proces de natură aproape naturală și poeziile par a fi din a doua jumătate a mileniului 3. Există câteva metafore și logici care nu sunt atât de clare pentru noi. Așa cum, de obicei, actul sexual era metoda normală de inventare a lucrurilor și această metaforă este încă vie. Au existat mai multe „surori” și vedem că femeia a fost cealaltă parte a creației.Avem nevoie de poezie pentru a comprima ceea ce ei au văzut ca istorie timpurie a omenirii. Sumerienii erau specialiști în mituri scrise pe care chiar și copilul le putea înțelege. Eu sunt doar cuvinte, dar ritualurile și cântecele au dat explicații și model pentru viața din timpul epocilor rituale și ceva mai târziu.Cu siguranță statutul de femeie corespundea cu asta dacă putem crede în cuvinte scrise. Există semne că femeile din Elam / Persia erau proprietare ale caselor. În mileniul IV, Susa a fost poate partea dominantă a zonei din sudul Mesopotamiei, între Munții Zagros și deșertul din vest. Ei au facut comert cu Egiptul la acea vreme. Cel puțin avem cea mai bună arheologie din Susa, dar doar cu câteva sute de ani înainte de Eridu, Ur și Uruk. Așadar, simplific conectarea lui Elam la Sumer, dar au fost foarte asemănătoare din câte știm încă.
În funcție de activitatea de săpare, domină literatura orașelor-state Eridu și Uruk. Inanna din Uruk a devenit idolul feminin dominant, folosit și în nordul Mesopotamiei, dar observă că Ishtar nu este la fel în Babilon. Utilizarea a fost ușor divergentă în timp. În paralel și în timp, vedem idolul pe sculpturile în rocă scandinave. Inanna este adesea menționată împreună cu sora ei Ereshkigal, care are câteva mituri separate.Întrupările lor cerești erau Luna Nouă și Venus cu rozeta și o stea ca simboluri. Asta contează pentru vremurile sumeriene până la babilonieni în jurul anului 1700 î.Hr. Babilonianul Ishtar ar trebui comparat cu Ereshkigal / Venus și ea a fost Doamna Războiului. Variante ale acestora, cum ar fi Astarte, au fost, de asemenea, venerate în Levant, iar unele temple au fost fondate și în Egipt. Dominația masculină a crescut în timp și a atins apogeul în perioada asiriană la mijlocul mileniului trecut î.Hr.
Eu aparține mitului Inanna, deoarece le-a „furat” de la Enki în Eridu conform mitului. Nici zeii, nici oamenii nu au voie să fure (sau să violeze) și de aceea scriitorul mitului dramatizează povestea. Acum este mai bine să ne amintim că povestea este mit și ficțiune și că zeitățile nu fac lucruri.Într-un fel, Consiliul Bătrânilor din orașul Uruk a primit Ordinul Societății de la Eridu și a construit templul Inanei ca act simbol și monument ritual … A se vedea Inanna i-a ademenit pe băieți. Trebuie să ținem minte că ea a fost fertilitatea ploii și a apei, precum și a idolului / modelului pentru oraș. Este un mit foarte inteligent care combină toate motivele necesare pentru a face lucrurile. Întrucât orașul Uruk venera idolul feminin, statutul femeilor era ridicat. Din mituri aflăm că zeii / modelele au fost pedepsiți pentru viol. Pentru a obține ceva de la Underworld, era nevoie de un angajament, cum ar fi sora lui Inanna, Ereshkigal, în unele mituri și Dumuzi, în altele, pentru a menține echilibrul.Eu este doar o colecție de cuvinte care sunt ca o lege „pentru Cer și Pământ”. Raiul a fost ideile abstracte și modelele de urmat, iar pe Pământ omenirea a realizat faptele de rol ca picioare / instrumente ale idolilor. Trebuie să cunoaștem societatea sumeriană pentru a explica sensul și utilizarea “ME“. Sunt scrise în epoca ritualică pură, când regulile de viață erau atașate modelelor de idol / rol. Unele dintre idei le înțelegem și altele nu. În Mesopotamia au existat mai mulți zei lunari, după nume, dar funcțional, la fel. În general, ei sunt judecători între zei și asta rezultă cu siguranță de la prima dată când legea a fost condusă de lună în timpul sezonului. …………………
…………….. În majoritatea culturilor antice ritualul era condus pentru viața de zi cu zi. Preoția era mai importantă decât regatul = Lugal = Omul Mare și asta înseamnă liderul lumesc. Personalul pentru păstor, toiag și linie obișnuia să măsoare câmpurile … până în zilele noastre. Făcând părul când preoteasa se pregătește pentru băieții ispitiți la muncă. Erau deștepți acei bătrâni sumerieni!
Nu sunt atât de sigur că ar trebui să folosim cuvântul „prostituată” și să-l înlocuim cu „sora lui Dumnezeu” sau „înlocuiți” lumesc pentru Inanna în temple și ritualuri practice. Observați că violul și relațiile sexuale în afara căsătoriei nu erau permise. Relațiile rituale erau pentru preoție și poate pentru clasa superioară. Știința trebuie să o definească mai bine.În spatele tuturor acestor ME, existau reguli de practică nescrise. Evident, modul sumerian se bazează pe a face ceea ce este bine și bine – spre deosebire de ceea ce este permis de lege și / sau societate. Au trăit în numele zeiței și era firesc să se supună regulilor societății bune / zeului. Într-un fel ni se pare ochi albaștri, deoarece acest tip de lege are încredere în bunătatea omenirii. După cum vedem din lista mea, sumerienii erau conștienți de slăbiciunile omenirii și că există forțe distructive în viață. Le sugerez să creadă că atitudinea pozitivă ar trebui să se echilibreze și să prevină forțele distructive. Unele instrumente muzicale gusilim, lilis, ub, mesi și ala sunt nume sumeriene menționate ca ME. Simbolizau lucruri importante în ritualul care îi conducea pe oameni în pas cu luna și agricultura. Asta înseamnă sărbătoare de primăvară și sărbătoare a recoltei. Cel mai important a fost ritualul de primăvară și de însămânțare, dar se pare că au existat ritualuri lunare pentru a menține oamenii la linie, ca să spunem așa. Au fost hiper raționali și au folosit ritualul de însămânțare la început și la înmormântare, deoarece s-au gândit la înviere. Asta se afla în spatele ritualurilor grave din Egipt și din perioadele din alte culturi.
Mai jos privim locul femeii prin lege. Trebuie să citim miturile Inanei și toate cântecele de dragoste dacă vrem să înțelegem femeile sumeriene. În mod natural, aceste cântece din epoca sumeriană târzie sunt scrise de clasa superioară. Cu toate acestea, sumerienii erau oameni care gândeau și simțeau profund, astfel încât literatura reflectă mintea femeii sumeriene. În același timp, este legat de natură și fertilitatea de a intra sub și reînvie prin creștere. Asta înseamnă, de asemenea, că corpurile mor în Underworld și că aruncăm mult și păstrăm sămânța. Devine dureros odată ce animăm procesul cu idoli de tip uman.Sumerienii cunoșteau dublu aspect al vieții, atât cu forțele de construcție, cât și cu forțele distructive. Începe când mâncăm și transformăm alimentele ucise în energie. La fel vedem în simbolismul nordic din primul mileniu d.Hr. ca niște șerpi împletiți. Viața are zi și noapte, vară și iarnă și nu putem gândi nimic departe. Analiza ebraică-creștină are visul imposibil de a nega o jumătate din viață.
Legile sumeriene
Legea lunii sau a timpului era legea rituală și „crima” împotriva acestui lucru era un lucru pentru preoție. Pe pământ, regele deține responsabilitatea legii; el este judecătorul șef, ultima curte de apel și, dacă este necesar, legiuitorul. Regii se dezvoltă ulterior și, înainte de aceasta, poate Curtea vârstnicilor era judecător în lucrurile lumești. La fel ca în legile medievale timpurii, codurile erau „domas” / caz-judecată date atunci când problema se ridică și păstrate în memorie de către instanța locală sau de către cititorul legii.
Nu exista un termen universal pentru lege în Orientul Antic. „Di” sumeriană sau „Dinu” akkadiană desemnează cazul legal, decizia legală și procesul în sine. Nì-si-sá = misaru se referă la dreptate ca fiind cel mai înalt bun, care este completat de nì-gin-na = kittu „constanță”, „integritate”. Toți zeii erau responsabili pentru protecția legii și a justiției. Zeul soarelui Utu / Shamash a fost preeminent în această privință. În sens strict, nu există o lege doar laică, ci doar o lege religioasă, astfel încât deciziile referitoare la comerț ar fi putut avea o pondere mult mai mică decât principiile juridice centrale. Soarele, deoarece curtea era în ritmul orarului soarelui, adică în sferturile anului. În scandinavă avem și anul lunii trisectate care a dat trei termeni de curte cu caracter diferit. Curtea de toamnă a fost de multe mii de ani „instanța de judecată”Societatea este o chestiune de proces continuu până la dezvoltarea forței de muncă și a industriei și creșterea populației. Toate culturile din istorie urmează în mare parte același model de creștere și birocrație. Legile nu sunt inventate din cap, ci sunt întemeiate pe o practică obișnuită, cu scopul de a menține totul în pace în societate >>

Din Cum a fost problema acum 11.600 de ani De la Sumerianul Me, meme, neurolingvistică și războiul informațional 22 aprilie 2007 de assuefazione https://assuefazione.wordpress.com/2007/04/22/sumerian-me-memes-and-neurolinguistics/?fbclid=IwAR0XLJVQcQxthLkfSMkGvAbfcEY9B_vnMKxYBYhYWWdHEGJu-Mhm6FhfH4g << Bine, inspirația pentru acest post provine din clasicul cult Snow Crash (Stephenson, 1992), așa că este posibil ca majoritatea dintre voi să fi întâlnit deja aceste lucruri.Merge așa, mai mult sau mai puțin:
Sumerienii au dezvoltat un set de reguli și reglementări numite ME care cuprindeau fiecare aspect al vieții, credințe, tehnologie, comportament și condiții umane. Au fost coduri timpurii, meme codificate pentru examinarea umană și pentru a se transmite mai departe. A fost o încercare de a programa neurolingvistic o întreagă populație. Aveau o importanță socială extremă și fiecare aspect al vieții sociale sumeriene era reglementat de ele. De exemplu. brutarului i s-a cerut să meargă la templu (unde scenariile sau orice altceva erau acestea [Klein, 1997; Emelianov, 2003], au fost plasate în custodia zeului Enki, inventatorul civilizației) și să obțină un ME (un meme, sau mai corect un set de meme) pentru panificație. Acel ME special a inclus instrucțiuni despre cum, când, unde să-și desfășoare mestesugul.
Închinarea, starea, sexul, fiecare aspect al vieții sumeriene au fost tratate în mod similar.Zeii mitologiei lor au purtat războaie pentru a cuceri și a mă poseda cel mai mult, furându-i unul de celălalt. Zeul (regele?) Cu cele mai multe ME a putut apoi să adune (vorbim politic, dar tipii aceia nu erau pentru separarea bisericii de stat) un număr mai mare de sumeri sub egida sa. Inanna, care deține 50 ME, îi amintește lui Ningirsu de la Gudea Cylinders: este o zeitate de război căreia tatăl ei Enlil îi dă 50 ME. Este curios că textele lui Inanna din vechile sumeriene au un număr suficient de ME pentru a câștiga și uni țările vecine. O astfel de stare de fapt contrazice aspru datele imnurilor scrise ulterior în care Inanna se plânge de lipsa ME și chiar le ia de la tatăl ei («Enki și Ordinea Mondială», «Inanna și Enki»). De asemenea, nu găsim aici nicio mențiune despre călătoriile cu ME sau călătoriile pentru acestea. (Emelianov, 2003).S-ar putea deduce că ME eram armele distrugerilor în masă ale epocii lor, când comunicarea era practic inexistentă și regresia către o viață primitivă foarte ușoară, dacă balamalele vieții sociale se spargeau.Acum, putem spune că sumerienii au fost o cultură total diferită de cea de astăzi (vorbim despre 3/4000 de ani î.Hr.), că interacțiunile lor sociale au fost embrionare, deși rigid codificate, sau putem spune că nimic nu s-a schimbat cu adevărat la toate… Dar astăzi, după 6.000 de ani, situația este diferită, datorită cunoștințelor tehnologice, în special situația este dinamică, iar societățile și popoarele cresc sau scad mai mult sau mai puțin rapid. Și, desigur, se poate vedea cum astăzi au putere cei care dețin monopolul informației. Ca să nu mai vorbim de competiția acerbă, chiar și de războiul mai mult sau mai puțin invizibil dintre serviciile de informații din întreaga lume. În termeni sumerieni, ME sunt armele distrugerilor în masă din epoca noastră. >>

NOTA Extrem de interesant, titlul este Cum a fost problema acum 11.600 de ani De la Sumerianul Me,meme, neurolingvistică și războiul informațional. Pentru ca acest domn, cu porecla “assuefazione”, pe care l-am gasit: Rocco Poiago, vorbeste “de acum11.600 de ani“, dupa mine referirea fiind directa, explicita la Gobekli Tepe, dar nu spune ca : – acum 11.600 de ani, aceia de la Göbekli Tepe, nu erau nicidecum sumerieni, (aria Mesopotamiei nefiind inca populata) ci altceva nu stiu ce, savantii le zic “proto Eufratici” – eu doar banuiesc ca a realizat ca forma in Tau a stelelor este semnul sumerian proto-cuneiform “ME”, devreme ce asociaza 11.600=Göbekli Tepe cu notiunea ME (? si presupun eu si cu semnul ME /forma Tau !?) dar probabil nu are curajul sa afirme asta avand in vedere alineatul meu imediat mai sus, si posibil ca om de stiinta se expune unui risc major. Alt om de stiinta, V.V.Yemelyanov, avand cunostinte vaste de sumerologie, dar nefiind de meserie sumerolog, ci specializat in genetica, in schimb face legatura intre notiunea Me si forma sa grafica, scrisa, dar nu face legatura cu Gobekli Tepe:

Din ON ТНЕ ORIGINAL МEANING OF SUМERIAN МЕ
(lmages of Weltanschauung and the Methods of Тheir Study) V.V. Yemelyanov

<<The article discusses the problem of translating and interpreting Sumerian МЕ bу means of the Old
Babylonian cuneiform vocabularies and the Neo-Sumerian Gudea texts. The main supposition is that the
word was derived from the verb МЕ «to bе apparent, visible» and its original meaning was «will to live».
The author understands МЕ as the first stage of the life-process: transition of а subject from the inner
world to the outer space (as one can conclude from the cuneiform sign МE «tongue put out of mouth»).
This is why МЕ’s are so important in the New Year period of Sumero-Babylonian calender texts.>> In Lb.Romana:

<< Articolul discută despre problema traducerii și interpretării sumeriene a lui МЕ prin mijloacele vechilor Vocabulare cuneiforme babiloniene și textele neo-sumeriene Gudea. Principala presupunere este că cuvântul a fost derivat de la verbul МЕ «a fi aparent, vizibil», iar semnificația sa originală era «voința de a trăi». Autorul înțelege МЕ ca fiind prima etapă a procesului de viață: tranziția unui subiect de la lumea interioara către spațiul exterior (așa cum se poate concluziona din semnul cuneiform МE «limba scoasă din gură»). Acesta este motivul pentru care МЕ sunt atât de importante în perioada de Anul Nou a textelor calendarului sumero-babilonian. >> Vladislav Vladimirovitch Yemelyanov Saint Petersburg State University | SPBU · Department of Genetics and Biotechnology PhD

Vladislav YEMELYANOV | Professor (Associate) | PhD | Saint Petersburg State  University, Saint Petersburg | SPBU | Department of Genetics and  Biotechnology

Asa incat, dupa cate stiu eu, pana acum sunt singurul care am afirmat cu tarie ca forma stelelor de la Göbekli Tepe este chiar simbolul vietii “ME”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: