
https://unbelievable-facts.com/2018/03/gobekli-tepe.html Gobekli Tepe, Southeastern Anatolia, and Klaus Schmidt. (+) Image Source: GoogleMaps, wikipedia
Da, si posibil noi nici sa nu fim constienti de amploarea acestui salt. Noi cunoastem cateva momente pe care le consideram de cotitura in dezvoltarea omenirii, cum ar fi descoperirea focului, a scrisului, revolutia industriala, cucerirea spatiului cosmic. In fiecare din acestea e vorba de a se fi facut de fapt doar o bresa numai intr-un anumit domeniu sau sector. Ne miram si avem impresia ca civilizatiile Egipteana si sumeriana au aparut brusc, cumva din neant. Asa sa fie oare !? Uitam ca in cazul sumerienilor pana la descoperirea scrisului au folosit inainte cu sute si mii de ani un sistem rudimentar de socotire folosind jetoane. In neolitic au aparut unelte si constructii, dar uitam ca mii de ani inainte au folosit exclusiv unelte din piatra. Avem un moment de referinta in dezvoltarea celei mai vechi civilizatii cunoscute, cea sumeriana.Acela ar fi cand dupa spusele lor, cunostintele divine (adica provenite de la zei), au fost impartite pamantenilor si astfel cunoscute si folosite.Aceste cunostinte sau numit ME.

Semnul lui ME (cunoscut numai dupa descoperirea scrierii) este in forma literei T/Tau si a fost cunoscut cu mult inainte de descoperirea scrisului. Interesant este faptul ca omenirea a observat ca exista o legatura si un mecanism complicat, prin care diferite componente ale naturii se articuleaza, altfel astfel functionand ca un gen de masinarie de ceasornic, deci perfect. Oamenii au observat in urma cu zeci de mii de ani legaturi gen cauza si efect, insa functionarea in amanunt le scapa intelegerii. Era o lume misterioasa si complexa a carei semne nu puteau fi citite. In neolitic, sumerienii au strans clasificat si ordonat aceste legitati, sub forma ME-urilor.Foarte interesant, ca au realizat ca aspectul material si cel spiritual atat cele bune cat si cele rele, sunt partile si fatetele uneia si aceleiasi realitati. Desi se stie de aceasta etapa a cunoasterii umane, ma mir ca nu i se realizeaza adevarata importanta, nu este analizata si dezbatuta pe larg.Atunci cum sa ma mire ca unui alt fapt nici macar nu i-a fost realizata existenta. Acum vine elementul soc, bomba bombelor: CIVILIZATIILE DE CULEGATORI VANATORI CARE AU PRECEDAT CIVILIZATIA SUMERIANA (ATENTIE, AU FOST MAI MULTE) AU AVUT O VIZIUNE CLARA SI AU FOST CONSTIENTI DE LEGATURA STRANSA INTRE TOATE ASPECTELE NATURII, OMUL SI IN ULTIMA ESENTA VIATA, IN MOD NECESAR SI FORTUIT TREBUIND SA FIE IN CENTRUl ACTIUNII. CU MULT INAINTE SI EVIDENT LA ALTA SCARA, AU FOST CONSTIENTI DE ACELE LEGITATI DENUMITE DE SUMERIEN “ME”.
In sistemul lor religios, diferite elemente erau legate intre ele prin fire nevazute toate fiind interconectate.Mecanismul in amanunt nu il cunosteau nici oamenii nici samanii sau preoti ce or fi fost. Intreg sistemul era organizat in jurul unei entitati de factura spirituala, ME care era responsabila si explica totul.Un gen de esenta a vietii. Nici nu conteaza ce nume sau semnificatie avea acel nume: fiinta, puterea,vointa (de a trai),Eu/Meu… In limba sumeriana, dar si in Nostratica (limba din care teoretic se trag toate) Me insemna “Eu,mie,meu”…deci arata ca omul si-a luat cu toata forta destinul in propriile maiini si a hotarat sa-si afirme tare, cu tarie chiar si prin aceste monumente, locul cu greu castigat.
Faptul ca se adunau acolo mii de ani la rand, arata ca acea comunitate a fost una de succes. Iar succesul s-a masurat prin efectul si eficacitatea invataturilor practice, dar si sociale, de grup si capacitatii de a mentine coeziunea comunitatii.Se pare ca momentele in care templele au fost ingropate au coincis cu perioade de dificultate extrema a comunitatilor din zona.In ciuda acestor dificultati au gasit resurse si forta sa reia si sa continue viata.
Acea mitologie precum ca cunostintele au venit de la zei prin ordonante divine se pare ca la Gobekli Tepe a avut un precedent real, cu mult inainte, cu diferenta ca acele cunostinte nu le-au picat in cap din cer si nici de la zeu ci au fost obtinute si adunate cu mult efort prin practica a mii de ani. Cand ne uitam in dictionar sau in scrierile sumeriene ce anume erau acele ME, vedem ca pilonii si monumentele de la Gobekli Tepe, daca se numeau Me, puteu strange si sintetiza simultan intelesurile: ordonante divine,preotii, oracole, esenta vietii, puterea, lupta si inca multe altele. Ma intreb, ce religie din lume nu si-ar dori ca printr-un singur cuvant sau notiune sa sintetizeze si sa stranga intr-un manunchi tot ce ar putea fi legat de religie sau divinitate ? Sa nu uitam, ca in cazul nostru ceea ce era divinizat nu era vre-un personaj ci natura mirabila insasi in imensitatea si complexitatea ei.
Din https://www.sumerian.org/prot-sum.htm me, mì; ge: n., function, office, responsibility; ideal norm; the phenomenal area of a deity’s power; divine decree, oracle; cult. v., to be; the Sumerian copula; to say, tell. Lb.Rom.:”funcție, oficiu, responsabilitate; norma ideala; zona fenomenală a puterii unei zeități; decret divin, oracol; cult. v. a fi;>>
Teoretic, fazele de evolutie a religiei au fost : animista, samanista si pagana. Asta nu inseamna ca parti din unele nu au existat in altele.
Din https://damienmarieathope.com/2015/12/paganism/?v=32aec8db952d << Ce cred păgânii? Unii păgâni cred într-un singur zeu sau o singură zeiță, unii cred într-un zeu și o zeiță, unii cred în mulți zei și / sau în multe zeițe, unii cred că nu există zeu și unii nu sunt siguri dacă există / sunt zei sau nu. Unii se închină acestor zei, iar unii (chiar și cei care cred în ei) nu. Unii sunt animiști (Natura – Venerare) și cred că „spiritul” există la toți oamenii, animalele, plantele, ființele non-vii, cum ar fi stâncile, planetele, oceanele și vântul, ca un concept real sau un concept abstract, cum ar fi iubirea, creativitatea, și schimbare.>> Din https://damienmarieathope.com/2018/05/paganism-an-approximately-12000-year-old-belief-system/?v=32aec8db952d

<< Păgânismul face parte dintr-un grup de gândiri religioase legate intre ele, care pare să transforme spiritele animiste in care credeau odinioară ”(un sistem de credințe datând de acum cel puțin 100.000 de ani pe continentul Africii), care în totemism (datând cu cel puțin 50.000 de ani în urmă pe continentul Europei) odata cu perceperea unor noi nevoi, cărora li s-a dat expresie artistică in spiritele animiste atât animale, sau umane („se pare că se concentrează pe femeile umane pentru început și doar mult mai târziu există ceea ce ar putea fi adăugat un accent masculin”). Dar chiar și aceasta a evoluat în o comuniune mai puternică, cu mai multe conexiuni în șamanism (un sistem de credințe datând cu cel puțin 30.000 de ani în urmă pe continentul Aisa) cu nevoi nou percepute, apoi aceasta a evoluat în păgânism (un sistem de credințe datând cu cel puțin 13.000 de ani în urmă pe continentul Europei de Est / Asia de Vest Turcia, în principal, dar estul Mediteranei este bogat, într-o oarecare măsură sau alta), cu nevoi nou percepute, unde vedeți apariția zeilor animale și zeițele de sex feminin din jurul lor în zei de animale și zeițe de sex feminin mai formalizate și abia după 7.000 până la 6.000 de zei bărbați apar unul care își arată legătura în evoluția religiei și celălalt mai mult pe ea ca religie istorică.
În cele din urmă, păgânismul se suprapune, de asemenea, cu „religia populară”, precum și cu „religia etnică / indigenă” și poate exprima o viziune asupra lumii care este animistă, totemistă, șamanistă, panteistă, deistă, divinistă, monoteistă, duoteistă, politeistă sau monoteistă. Paganismul însemna inițial „rustic, rural, locuitor la țară” o clasă tradițională de păstori / fermieri / muncitori sau „neparticipant, civil” care se referea ulterior la oricine este implicat în orice altă religie decât una dintre principalele religii ale lumii, în mod specific necreștină. Astfel, păgânismul și religia populară sunt relativ aceleași lucruri pentru mine, doar cuvinte diferite care înseamnă relativ aceleași lucruri, așa că eu folosesc doar termenul de păgânism. …. „Păgânism” Cred în viața plină de duhuri și / sau viața de apoi poate fi atașată sau exprimată în lucruri sau obiecte și aceste obiecte pot fi folosite de persoane speciale sau în ritualuri speciale se pot conecta la viața plină de duhuri și / sau viața de apoi sunt ghidați / susținuți de o zeiță / zeu sau zeițe / zei>>
Alta chestiune la care vreau sa ma refer este cultul mortilor. Aici trebuie sa avem in vedere ca pe de o parte filonul central al intregii conceptii religioase a fost viata si chiar si lucrurile aveau un spirit viata proprie a lor, deci si mortii.


Leave a Reply