Rolul cu totul special al vulturului la civilizatia PPN Gobekli Tepe.


PPN vine de la Pre-Pottery Neolithic, adica neolitic pre-ceramic, care d.p.d.v. arheologic se imparte in perioadele A,B si C, A fiind cea mai veche. Asemenea procupari au avut foarte multe din marile civilizatii cunoscute, sau posibil aproape toate.Ma refer la civilizatiile Vinca-Turdas, Egipteana, Sumeriana, asiriana si cele Pre-Columbiene. Ca este vorba de Zeita Mama Pasare, Horus, Zu/Anzu, Quetzalcoatl (sarpele cu pene). Pe monumentele de la Gobekli Tepe sunt prezente mai multe specii de pasari, insa vulturul este figurat in numar mult mai mare.

Din https://en.wikipedia.org/wiki/Ninurta

Ninurta cu traznetele sale il urmareste pe Anzu , care a furat Tabletele Destinelor din sanctuarul lui Enlilwho (Austen Henry Layard Monuments of Nineveh, 2nd Series, 1853)
Ninurta - Wikipedia
Ninurta

Din http://www.brothersoftheserpent.com/2019/07/

A “Vulture Stone” image from Elephantine, in Egypt

Populatia siturilor gen Gobekli Tepe, o populatie de culegatori-vanatori, avea preocupari mundane dar si de natura social-spirituala.In legatura cu viata de zi cu zi nu aveau mari necunoscute,cunoscand indeaproape tot ce este legat de natura si animale in manifestarile lor concrete. Dar cum este construit Universul, cum este articulat si functioneaza si daca si ce anume sta la baza si il misca, aici intrau intr-un taram absolut misterios si plin de secrete. Aveau cunostinta faptului ca partea consistenta a misterelor universului, si probabil si cea mai importanta este continuta in cer. Omul culegator-vanator avea mii de senzori si antene de o mare acuitate prin care percepeau realitatea terestra. datorita capacitatii crescute de a decela tipare, cautau tipare in orice din natura.Pentru ca voiau sa cunoasca mai mult, credeau ca cerul este un rezervor imens de secrete si tipare pe care incercau sa le desluseasca.

Pasarile erau vazute ca niste creaturi in buna masura fantastice care aveau legatura directa cu cerul si secretele lui incifrate in bolta instelata. Credeau ca pot fi sau chiar sunt mesageri, atat de sus in jos, in a aduce cunostinte de acolo, cat si de jos in sus a-i ajuta dupa moarte. Faptul ca vulturii sunt necrofagi i-a facut sa-i puna in relatie directe cu moartea in sine si concret cu mortii lor. Se pare ca e vorba de specia de vulturi plesuvi, care ca si condorul au gatul golas.

Din http://thehiddenrecords.com/gobekli-tepe-taurus-bull

Wayne Herschel - Author - The Hidden Records - discovered 35 ancient star  map cases around the world showing human origins from one of three sun  stars near the Pleiades

Dar legatura este si cu viata, atat timp cat o civilizatie nu cu foarte mult mai noua avea credinta ca stramosul lor este o creatura pasare. Asta pentru ca au pus i relatie directa ideea de reproducere cu cea de oul de origine si deci pasare.

Din GÖBEKLI TEPE’S VULTURE STONE: A WARNING ACROSS TIME OR SIGNPOST TO THE LAND OF THE DEAD? http://www.andrewcollins.com/page/articles/sagittarius.htm

Göbekli Tepe's Vulture Stone - A Warning Across Time or Signpost to the  Land of the Dead?

Parerea mea este ca nu s-ar fi gandit ca vulturul poate avea legatura cu mortii, eventual sa aiba un rol de transportatori sau alt rol necunoscut, daca nu vedeau cum cauta cadavre in general si astfel intelegeau un gen de apropiere sau relatie cu mortii.

Mai este o imagine care exemplifica si mai bine ritualul lor in care dupa cate s-a constatat pe de o parte lasau cadavrele sa fie descarnate de vulturi si pe de alta parte dezmembrau craniul:

Din

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: