Multi se plang si fac site-uri tip “ISTORIA ASCUNSA” si prostii de genul asta.Similar cu faptul ca am fi fost vizitati de extraterestri si mai-marii lumii ne ascund acest fapt si dovezile. Pana la urma, am realizat ca este vorba de ignoranta oamenilor. inclinarea spre mister si misticism si lenea crasa de a se documenta si cerceta. cunoasterea nu vin in microsecunde pri-ntrun tunel al timpului sau revelatie, inspiratie divina.
ISTORIA DA, ESTE ASCUNSA IN CEATA PROPRIEI IGNORANTE.ACEST FAPT ESTE VALABIL MAI MULT SAU MAI PUTIN PENTRU ORICINE.INCLUSIV PENTRU EINSTEIN, CARE LA DESCOPERIREA UNUI FENOMEN CUANTIC, S-A IMBATOSAT ZICAND CA “DUMNEZEU NU JOACA ZARURI” SI CAT ERA EL DE EINSTEIN, S-A INSELAT !
Am gasit un serial de firme documentare intitulat : “NIASCHARIAN-SA RENASTEM” CER SI PAMANT ROMANESC Cuvant despre noi, romanii https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2016/09/05/un-film-dedicat-celei-mai-vechi-scrieri-din-lume-si-continuitatii-sale-pe-teritoriul-actual-al-romaniei/comment-page-1/#comment-24223
Serialul cuprinde un ghiveci de descoperiri reale (inscriptii,Ezerovo,Gradesnita) si prezumtive, neatestate definitiv si in totalitate (tablitele de la Tartaria, care sant coloana vertebrala a serialului si tablitele de la Sinaia). Ele cuprind diferite perioade temporale si culturi, precum si locatii diferite (Bulgaria, Serbia, Romania). In ideea ca a fost o mare miscare culturala complex articulata si agregata. Cu accentul si focalizarea, stiti deja, pe Romania. Extras din site-ul de mai sus:
“Regizorul Leonardo Tonitza a reușit să filmeze artefacte senzaționale cum ar fi Amuletele de la Tărtăria, Tăblițele din plumb din Tezaurul de la Sinaia, Codexul Rohonczi, Biblia lui Wulfilla, Gresia de la Cosăuți și multe altele și, în același timp, să obțină interviuri de excepție de la importanți cercetători străini și români în legătură cu cea mai veche scriere și cea mai veche civilizație din lume. Potrivit regizorului, primul documentar al trilogiei ”Niascharian”, cel pe care îl puteți viziona mai jos, este un film dedicat celei mai vechi scrieri din lume și continuității sale ca scriere sacră pe parcursul a cca. 8 milenii, în teritoriul actual al României.
„Niascharian” in limba sacră a vechilor geto-daci insemna „sa renastem”
Un comentariu »
INTREBARE PENTRU DL. LEONARDO TONTZA:As vrea sa stiu, a cui este gaselnitza si care este sursa stiintifica pentru NIASCHARIAN=”sa renastem” (in limba getilor !) eugenrau@gmail.com
tartariatablets.com
Apreciază
Comentariu de eugenrau | 28/01/2019 | ============================================
Cum am ceva cunostinte in domeniul lingvisticii (si nu putine) mi-a atras atentia aceasta struto-camila “NIASCHARIAN”.Am facut niste sondaje preliminare cu Google tastand atat cuvantul intreg cat si pe bucati: Proto indo-european roots nascharian, indo-european nascharian, sanskrit nascharian, sanskrit nasc harian…. si toate combinatiile posibile. rezultat ? LULU/zero barat/nimic ! Bineinteles ca mi s-a intiparit bine-cunoscuta secventa ARIAN cu care se termina cuvantul.M-am mirat si nu prea.Am inceput sa devin oarecum iritat, si am continuat cautarea.Singurele rezultate si atestari ale folosirii acestui cuvant le-am gasit ca fiind folosite ieri-alaltaieri:
“Fireşte că s- a întâmplat aşa cum se întâmplă de obicei lucrurile astea: la începutul săptămânii trecute mă aflam cu o cu totul altă treabă la Cinema Victoria din Cluj, când doamna Gabriela Bodea, managerul cinematografului, mi- a pus în mână un pliant pe care scria Niascharian- Să renaştem-Cea mai veche scriere din lume, Scenariul şi regia Leonardo Tonitza şi mi- a spus că dacă mă interesează subiectul, mă invită cu drag vineri seara la proiecţie, dar să nu uit că este o proiecţie unică a acestui film documentar de lung metraj. Fireşte că mă interesa, pentru că acest cuvânt, niascharian, necunoscut mie (şi cred că şi vouă) avea o rezonanţă ciudată, parcă nu- l ştiam, dar parcă îl ştiam, deşi nu- l mai întâlnisem niciodată pînă atunci şi, cu siguranţă că însemna să renaştem, că aşa se înţelegea de pe pliant, dar în ce limbă oare?
A.M: Domnule Leonardo Tonitza sunteţi conştient în ce v- ati aventurat? ……………………………………………………………..
A.M: Am să vă întreb acum: titlul înseamnă ceva?
L.T: Da. Niascharian este un vechi cuvânt al limbii sacre, care chiar asta înseamnă: să renaştem. Este cred că cel mai vechi cuvânt din limba geţilor, nu vorbim despre daci, nu vorbim despre traci. Aţi văzut că istoricii nu vorbesc despre împărţiri arbitrare, moldoveni, ardeleni, clujeni, bucureşteni. Există un mare popor getic. Populaţia getică evident, pe un asemenea teritoriu, avea dialecte diferite. Ideea era că erau un singur popor şi asta era un lucru foarte important. Exista o unitate de gândire, o unitate de concepte. =====================================================================
Apoi am gasit o intreaga gramada de gunoi poluant, de genul: Ce inseamna „Syn Ze Sase Tri”? https://www.metalforce.ro/ce-inseamna-syn-ze-sase-tri/
Numele trupei provine dintr-o rugaciune cioplita pe o piatra de mormant descoperita in Muntii Apuseni. Numele se traduce cu „Sunt cu trei de sase”, dar fiind de origine precrestina nu are simbolistica malefica din ziua de azi. Din contra, legendele spun ca numarul „666” era considerat de bun augur, un numar magic, protector si aducator de prosperitate. „Ruga”, ultima piesa de pe primul album al trupei („!ntre doua lumi”) contine in versurile sale intreaga inscriptie funerara: „AYRELIA BENERIA, SYM FORO, SYN DIO, SYN ZE SASE TRI, KAI TETHI GATRI, AYRIS NONAM, NIASCHARIAN„. In traducere „Stralucitoare mare Zeitate, iti sunt credincios, sunt cu trei de sase, protejeaza-ma si intoarce-ma la viata.
Din
INSCRIPŢII GRECEŞTI ŞI LATINE
DIN SEC. IV – XIII DIN DOBROGEATOMIS
(Constanţa)
https://www.dervent.ro/s/i/index-Inscr.TOMIS2.html
39
MNA, L, 817. Placă de marmură ruptă în patru bucăţi, descoperită în Constanţa.
Dimensiuni: 0,37 x 0,355 x 0,05 m; înălţimea literelor: 0,05 m.
Secolele V–VI.
Barnea, St. teol., 6, 1954, p. 98, nr. 14 (text trad.,) (idem, Dacia, N.S., l, 1957 p. 268, pl. I, 5 (foto), p. 283).
Αὐρήλια Βενέρια
|
“Aurelia Veneria (a pus aceast epitaf) soţului ei Symforus, cu care a trăit 10 ani, şi fiicei sale Nona, spre pomenire“. |
2. Σύμφορος nume rar, dar întîlnit totuşi în Egipt (Preisigke, Namenbuch, s.v.) şi la Efes (Bull. ép., 1961, 539). N în loc de μ în σύνβιος este rezultatul grafiei fonetice şi istorice în substantivele compuse, v. Mihailov, Langue, § 38.
5. Νόνα cu un singur ν se explică prin simplificarea geminatelor, v. Mihailov, op. cit., § 43. Despre numele Nonna, v. nr. 38. ===================================================================================== P.S. 1. In lingvistica nu exista limba getica. Doar limba traca eventual cu dialectul dacic. In masura in care stiti, inca de prin 800 IEN grecii au intemeiat emporium-uri (colonii comerciale) pe toate coastele marilor mai apropiate de ei.La noi Histria,Tomis si Calatis (si inca 2 cred).Acolo, populatia chiar daca nu o fi fost majoritar greaca, folosea ca limba comuna (lingua franca) greaca. Asadar dupa cum, nu trebuie sa avem multe dioptrii sa observam ca inscriptia este scrisa cu litere grecesti si cuvintele sant in cea mai pura limba greaca. NICIDECUM GETE !
2. Nu are rost sa ne batem capul de ce, dar se pare ca dacilor,getilor ori nu le placea sa scrie, oricum nu se omorau cu scrisul, (probabil era mai comod sa se rezume doar la vorbit). Asemanator, (dar macar au lasat cateva inscriptii) tracii. Si alea aveau tangenta doar cu vrajile, blestemele (katadesmos) si in general cu misterele= religiile orfice.
From the Harvard Art Museums’ collections Funerary Stele of “Child …
Definition
in favor of, for the pleasure of
NASB Translation
because (1), reason (5), sake (2).
Ce-o fi fost in capul lor? Nici ei nu stiu…probabil au luat asa la repezeala sa iasa ceva si in legatura cu nasterea ,NASC, latinnascere https://en.wiktionary.org/wiki/nascere
- (intransitive) to be born
+dar si ceva “tare” sau tare vechi, latin arare, a ara, de fapt a ridica pamantul probabil si in leg. cu radacina ebraica ur, a se trezi,inalta, HARIAN,arian, ca doar santem arieni sange-pur,nu?
scori=”fa”
Dec 2, 2010 – O alta interpretare data inscriptiei a fost Decebal prin Scorilo. I.I.Russu, cel … “PER SCORI LO” inseamna intr-un dialect italian : pentru scurgere.
July 18, 2020 at 10:09 am
Nu pot citi tot din cauza culorilor literelor cum s-or numi culorile in tehnoredactare!
M-ar interesa sa fie lizibile textele!
Temele abordate sunt interesante!
LikeLike
January 2, 2021 at 10:00 pm
Nu ma descurc cu rahatul asta de WordPress, l-au perfectionat cica dar eu nu ma descurc nici macar ca inainte. Daca a-ti sti cat ii invidiez pe aceia care au bloguri ca-n revista….Incerc sa remediez cumva.
LikeLike
July 12, 2021 at 5:30 am
“eugenrau”, esti rau…bine la gramatica…!!!
LikeLike
July 22, 2021 at 8:53 pm
Daca gramatica te deranjeaza…ce anume sa corectez ?
LikeLike
March 5, 2022 at 3:41 pm
Vezi ca nu cunosti limba romana, mai du-te pe la scoala o tura. Nu te poate lua nimeni in serios mai ales pe acest subiect. Hai, pa!
LikeLike
November 10, 2022 at 7:58 am
Probabil ai vrut să spui ceva legat de subiect și ai uitat.
LikeLike
December 3, 2022 at 7:31 pm
As vrea sa-ti spun ca mi-a folosit articolul, dar nu pot citi o analiza lingvistica ce are in titlu ‘i-ti’ poti bate joc….
LikeLike
June 5, 2023 at 8:23 am
Ce fain ar fi dacă ai elimina propriile greșeli gramaticale!
”Î-ți” și ”sant” fiind la loc de frunte.
LikeLike