Aion/Ion; Kogaion/Kugaion ;(dar numai in greaca:”Kogaionon” !)

Aion/Ion; Kogaion/Kugaion, (dar numai in greaca:”Kogaionon” !)


Asa cum veti vedea, numele stramosului mitic ION,al zeului timpului AION si acela al muntelui sacru KOGAION sant mult timp in spate legate istoric..KOGAION, AION si ION.Origini si legaturi lingvistice.Originea lor este mult departe inapoi in timp.
De exemplu sumerienii obisnuiau sa asocieze un termen zeilor si regilor.
Pentru zei, foloseau inainte de cuvant un semn ca o stea * ce insemna DINGIR:”zeu,ceresc”.Acelasi semn il aplicau si in cazul unor regi.Lingvistii de azi, cand traduc un text,inlocuiesc acest semn cu litera D pusa tot la fel inaintea cuvantului.
.Pentru regi acest semn avea rolul de a sublinia, scoate in evidenta  caracterul sacru asemanator-zeiesc .Denumirea sumeriana pentru rege era LUGAL:”LU-GAL”=”om-mare”.Ei asociau acestui Lugal=rege un termen care arata caracterul inalt,sacru al regelui.

Lu-gal  +Numele regelui + Kuga
om-mare+   Nume     + inalt,pur,sacru sau                                                                                   semnul*zeu,zeiesc“(lingvistii il inlocuiesc cu “D“)+nume+kuga

Ur-du-kuga – Wikipedia

Ur-dukuga, written durdu6-kù-ga, ca. 1767 BC – 1764 BC (short chronology) or ca. 1830–1828 BC (middle chronology), was the 13th king of the 1st dynasty of Isin and reigned for 4 years according to the Sumerian King List,


Fundamentals of Sumerian Grammar / Grundzuge der Sumerischen Grammatik
https://books.google.ro/books?isbn=1597522988 –
Arno Poebel, ‎K. C. Hanson ; kug-a „glänzend“, „rein“, „heilig

kug-a:”stralucitor”,regesc,sfant.
Pentru presupusul nume KOGAION care pare a fi un nume cumva distorsionat, acesta poate fi interpretat rapid ca si:

1.KUGA-ION :”Bunicul,STRAMOSUL-Ion”, pentru ca Lycianul Kuga inseamna bunic.
Dumneavostra veti intreba, si ce avem noi in comun cu Lyceenii?
*Se spune ca originea comuna a Latinilor deci a Romanilor si Romanilor este respectiv in Lidia pentru romani si Lycia pentru daci,romani.
Romanii gandeau si erau invatati la scoala ca ei provin din Lidia, stramosul Enea care a plecat dupa razboiul din Troia in Peninsula Italica si deasemenea ca stramosul lor era LUDUS
Romanii stiu ca dacii aveau cultul si venerau lupul.Lycos in greaca inseamna ca si lat.”luce” rom:”a luci” stralucitor.Denumirea lupului venea de la faptul ca baga groaza in oameni cu ochii sai care straluceau noaptea.

greaca:ION=”umblator” A-ION:”fix”
2.KUGAION, KUGA-AION, “templul,asezamantul,salasul sacru al lui Ion” pentru ca asemanator,
MUSAION, sau HERAION sant MUSA+AION, HERA+AION :”locul fix,templul lui MUSA(arte),sau asezamantul zeitei  HERA.
https://en.wikipedia.org/wiki/Kogaionon Kogaionon a fost muntele sacru al Daco-Getilor, locul unde Zalmoxis a stat intr-o pestera subterana pentru trei ani. Dupa disparitia in Kogaionon, el a fost considerat mort de catre geti dar dupa trei ani el a revenit la viata si s-a aratat poporului, care a devenit convins de rugile sale sfinte cand a iesit din Kogaionon. Strabo pretindea ca un rau cu acelasi nume curgea in vecinatate.
O traducere moderna Kogaionon ar fi “Muntele Sacru” care poate fi conexata cu un posibil cuvant Dacic kaga care inseamna sacru, cuvant atestat in doua inscriptii timpurii din Tomis.

ion,gr.”mergator,calator”, aion:”fix” aionon:”timp infinite,etern”
Astfel Kogaionon are doua intelesuri in acelasi timp.
koga-aionon :sacru-etern si templul sacrului-Ion sau mai degraba Zeul eternitatii, Aion.

Legaturi intre Aion si sumerianul Oannes:

Religion Before Adam – Lost History

lost-history.com/adam.php

A Babylonian priest named Berossus reinvigorated interest in the figure during the 200’s B.C., using the name of Oannes, a corruption of U-an, another name of …… He was also known as Aeon, a word used by Gnostics to describe the angel-like emanations of God, or in the oneness of God, such as the name Aion teleos, …

De fapt KOGAIONON nu este distorsionat pentru ca Koga este o dezvoltare lingvistica comuna in limbile Indo-Europene (dar nu numai):
GOGA >> KOGA.
Goga are originile in preajma regelui GUGU, cunoscut si sub numele de Gyges.
GUG/GOG este o radacina lingvistica Indo-Europeana care semnifica:”rotund,mare,inalt,umflat”
Deasemenea are intelesul de conducator (cu radacina I.Europeana “Ag”) : vezi DEMAGOGOS:DEMOS-AGOGOS:”conducatorul poporului”
Relativ la Ion, a fost un stramos al popoarelor respectiv ca si ramurilor greaca si latina precum Pelegus (“pelasgian”) dar mult mai vechi.
Dar Ion are legaturi si cu sumerianul Oannes ,iar acesta prin particula AN cu “cer/zeu” sau cu zeul pamantului Enki (domn-pamant)
KUGA-ION este ca si  KUGA-AN care este gresit, nu pentru ca KugaAn este echivalentului zeului Azag, un zeu subteran asociat cu taramul mortii si moartea.In schimb  KUGA-an-na.
KUGA-AN-AN it is: “sacru,pur-zeu,cer”
An(En) + An=Domn,zeu+Cer———————————————————————————————————
Nu avem numai lantul muntos GODEANU/GOGEANU                                                              (GUD-ANU,Gudanna?) GOG-ANu:”mare-ceresc”
Encyclopedia fiarelor si monstrilorin mituri,legende si folclor
https://books.google.ro/books?isbn=0786495057 Theresa Bane
Variatii: TAURUL CERESC, Gugalana :Un taur monstruos din Sumerul antic, Gudanna (“un atacator”) a fost descris ca fiind gigantic si avand respiratia atat de otravitoare ca putea sa omoare deodata 200 de luptatori …….

Gugalanna – Wikipedia
https://en.wikipedia.org/wiki/Gugalanna
In religia Sumeriana, Gugalanna este primul sot al zeitatii Ereshkigal, regina lumii de jos.
——————————————————————————————————- Instead
Azi avem printr-e popoarele din Asia kogea ; turk Hogea rom.kogeamite :”ceva (de dimensiuni?) anormal,excesiv de mari, foarte mare”
Din https://en.wikipedia.org/wiki/Khawaja
Khawaja or khwaja (Arabic: خواجة‎) este un titlu onorific folosit pe cuprinsul Orientului Mijlociu,Asia de Sud,Asia de Sud-Est si Asia Centrala in mod particular inspre invatatorii Sufi teach. Cuvantul vine din cuvantul iranian khwāja (Pharsi: خواجه khāje; Dari khājah; Tajik khoja) si se traduce ca maestru,invatator,domn si in sens arhaic “nobil,gentleman”. Pronuntiile hodja or hoca (Turkish), খাজা (Khaaja) (Bengali), hodža(Bosnian), hoxha (Albanian), hodža (Serbian), hotzakis (Greek), hogea (Romanian), koja (Javanese)[1] and al-khawaja[2] sant de asemenea folosite. Numele este deasemenea folosit in Egipt si Sudan pentru a indica o persoana de o nationalitate straina sau cu origine straina.  Khawaja este deasemenea un supra-nume printre etnicii  Kashmir.
I found another root:https://books.google.ro › books
Allan R. Bomhard, John C. Kerns · 1994 · Language Arts & Disciplines
Pokorny 1959:517-518 *kago-, *kogo-, -a- ‘ goat’; Walde 1927-1932.1:336-337 *qago-, * qogo-, -a-; Mann 1984-1987:459 *kag- ‘goat, kid, goatskin’; Gamkrelidze-Ivanov …


Uncategorized « Cradle of Civilization
https://aratta.wordpress.com › page
May 18, 2015 · … the first element is probably cognate with hedge, which derives from PIE *kagh– ..…. 8000-9000 BCE) from the Zagros mountains and northern Mesopotamia , rather (hedge:imprejmuire,gard)
*********************************************************************************
*Nota
As vrea sa clarific niste lucruri, despre care nu stiu cum stau lucrurile de fapt.Nici cercetatorii de marca nu au clarificat aceste lucruri si au opinii diferite (si in legatura cu care eu am niste pareri si idei proprii):
1. Ce fel de oameni,markerul lor genetic si de unde au venit popoarele culturii VECHII EUROPE/Danubiene/Vinca-Turdas.
2.Cand, in cate valuri si pe ce ruta au venit popoarele Indo-Europene.
3.Daca Lycienii si Lidienii erau populatii native Anatoliei rude ale hititilor sau rude mai indepartate a sumerienilor.
4.Daca parte din ei au migrat inspre Europa sau a fost invers: o migratie timpurie a populatiei Danubiene inspre Anatolia (asemanator cum se presupune ca au fost Brugii>>Frigienii )
5.Cate valuri ale populatiei care au adus agricultura in Europa din Sumer sau Anatolia precum si cand.
6.Daca un numar relativ mic sau grupuri mici, familii de sumerieni sau Anatolieni au venit in Serbia si Dacia folosindu-se de prelucrarea metalelor ca indeletnicire primara si mai putin de abilitatile de agricultori.
7. Daca exista o legatura, a Dacilor, si in ce grad  cu popoarele Lycian,si al Gutilor (acestia din urma un popor din muntii Zagros, (care printre altele au cucerit la un moment dat Sumerul).
8.Care a fost exact relatia si legatura intre Danubieni si Egeeni.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: