Marte, radiatii si gravitatie artificiala


Lipsa gravitatiei nu reprezinta o problema pe intervale de timp scurte.Insa devine o mare problema cand ne gandim la un drum spre Marte (eventual si inapoi).La intervale de timp de de genul a 180 zile (6 luni) si peste, lipsa gravitatiei are ca rezultat atrofierea musculaturii, decalcifiere si o stare fizico-psihica destul de proasta.Se pare ca deocamdata pentru Elon Musk crearea gravitatiei artificiale nu este o prioritate, adica nu o prima proritate.Si se pare nici radiatiile/scutul antiradiatii.La primele misiuni nu vor fi turisti ci probabil astronauti cu conditie fizica buna si antrenati.Pentru el numai siguranta misiunii si cea a astronautilor este importanta.Adica practic sa nu explodeze ceva si sa se intoarca in viata.Nu exclud ca se poate gandi si la costuri mai mari.Orice gram in plus costa.Nici nu si-a batut mult capul cu solutii concrete de generare a Gravitatiei Artificiale.I sa aratat o propunere cu 2 rachete Starship gemene care sa fie distantate cu un gen de lonjeron sau cablu apoi rotite.

Proposition de Mike DaRosa https://blogs.letemps.ch/pierre-brisson/wp-content/uploads/sites/31/2021/05/Capture-decran-2021-05-22-195028-768×331.jpg

Din https://www.universetoday.com/143368/real-artificial-gravity-for-spacexs-starship/ Pentru a aborda acest lucru, Youtuber smallstars ( https://www.youtube.com/channel/UCclj1b5yzghQg1edA9TLhBg ) a propus un concept pe care îl numește Gravity Link Starship (GLS), https://www.youtube.com/watch?v=3CRiJTJikjk o variantă a navei StarsX a SpaceX care va putea să-și asigure propria gravitație artificială. Dansul a zis intr-o doara ca e bine asa (!?).Mai exista o alta propunere ca racheta sa fie facuta prin alipirea a 2 sectiuni longitudinale ale rachetei si apoi rotite 90 grade.

Gravité artificielle avec Starship – Exploration spatiale
https://blogs.letemps.ch/pierre-brisson/wp-content/uploads/sites/31/2021/05/Capture-decran-2021-05-10-162857-750×410.jpg

÷÷÷÷÷÷÷÷÷
Eu vin cu o propunere care este simpla si sigura.Este cumva o taiere a nodului Gordian. Am aflat cu surprindere ca centrul de greutate al unei nave-racheta gen Starship este pe undeva foarte aproape de mijloc.

Din Study of artificial gravity systems for long duration space …https://upcommons.upc.edu › bitstream › handle

  1. PDFby Ó Santín Blanco · 2020 — GLS2 Artificial Gravity for SpaceX Starship (smallstars) . … Starship’s center of mass (which we will consider to be in the middle of the ship (… centrul de masă al Starship pe care îl vom considera că se află în mijlocul navei)

Atunci de ce sa nu se ralizeze separarea, divizarea rachetei chiar la mijloc?

Starship SN4 assembly diagram V4.8 - Updated 04/17/2020: StarshipDevelopment

Reddit
Starship SN4 assembly diagram V4.8 – Updated 04/17/2020: StarshipDevelopment https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQWfGd9Aw3BCLcin4f0HKoIOrs1yadZ_ziS-N4V5VITpPpdoskoidZwycM9PTZqOL_xxgs&usqp=CAU
Starship Compendium – ElonX.net
https://www.elonx.net/wp-content/uploads/EU5wwatXYAA4ali_Rafael_Adamy-scaled.jpg

O jumatate contine rezervoarele CH4+Lox+ motoarele si cealalta compartimentul incarcaturii utile (payload). Apoi sa fie indepartate jumatatile, deplasandule de-alungul axei longitudinale.Alta posibilitate ar fi rotirea fiecarei “jumatati” 90gr, perpendicular pe axa longitudinala initiala. Ele vor fi legate de un lonjeron (+ cablu pentru siguranta?).Odata cu indepartarea, are loc inceperea rotirii.Norocul este ca o jumatate contine rezervoarele de combustibil si motoarele ia cealalta jumatate cargo-bay contine mijloacele de sustinere a vietii si echipajul.

https://topwar.ru/uploads/posts/2019-10/thumbs/1572478168_spacex-starship-cutaway-diagram-by-julian-schindler.jpg

Echipajul nu are nevoie ca rezervoarele de combustibil si motoarele principale sa le fie in apropiere.

Cutaway diagram of SpaceX Starship | human Mars
https://eugenrau.files.wordpress.com/2021/08/3e235-spacex2bstarship2bcutaway2bdiagram.jpg

Eu vad o lungime a tether=legaturii intre cele doua jumatati de cca 100 m? pentru a obtine gravitatie spre 1g la o turatie rezonabila.

Din https://en.wikipedia.org/wiki/Artificial_gravity << De exemplu, pentru a produce o greutate standard, ɡ0 = 9,8 m / s2 cu o navă spațială rotativă de 15 s, raza de rotație ar trebui să fie de 56 m (184 ft), în timp ce o perioadă de 30 s ar necesita să fie de 224 m (735 ft). >>

Cu cat este mai mica turatia, cu atat nu se mai discerne diferenta intre gravitatia naturala si cea artificiala.(efecte secundare minime).In apropierea lui Marte, realipirea jumatatilor se face f.simplu, sucesiunea operatiilor fiind in sens invers.Probabil trebuie franare, altfel la micsorarea lungimii legaturii turatia creste.Propun ca articulatiile si legaturile intre cele doua jumatati si lonjeron sa aiba ceva grade de libertate, permita pivotarea/rotirea.Pentru ca i-mi e teama ca nu cumva toata cosmelia sa intre intr-o miscare de rotatie necontrolata, situatie in care pot aparea forte mari care sa rupa elemente structurale.Elon Musk va trebui sa se ocupe atat de scutul de radiatii cat si de gravitatia artificiala pentru ca nu poate lua banii turistilor si apoi “sa-i lase in gara” intr-o stare jalnica, decalcifiati, cu probleme psihice, cel mai posibil epave umane.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: