Ultima sansa a tablitelor de la Tartaria !?


Ultima sansa data tablitelor de la Tartaria !?

Suna aiurea, emfatic, adica cum, cui dau eu o sansa, omenirii, culturii mondiale? De fapt mi-o dau mie,  pentru ca este vorba in esenta doar de efortul meu continuu si consistent de pe parcursul a circa 11 ani. In eventualitatea unor progrese notabile, de-bea  atunci se poate vorbi de o contributie la Cultura Europeana sau Egeeana spre exemplu. Ce m-a determinat sa reiau demersul? Faptul ca am epuizat o serie de ipoteze concretizate printr-o serie de citiri-test, neacceptand fara reserve niciuna. Apoi mi s-au sedimentat gandurile cumva si mi-am dat seama ca dintre toate ipotezele, putine mai exact doar una are sanse reale. Aceasta datorita unei serii de motive in principal stiintifice, dar nu numai.

DE CE AM ELIMINAT COMPLET IPOTEZA SUMERIANA

Semnele de pe tablite, comparate cu oricare din sistemele de scriere din lume, intr-adevar semnele seamana cel mai mult cu cele proto-cuneiforme sumeriene. Cu ani in urma nici nu stiam de existent lor, dar dupa ce am aflat de ele si le-am vazut, parca mi s-ar fi deschis noi porti si orizonturi. Nu numai eu am vazut asemanarea asta ci si altii inaintea mea, (1965) cercetatori de cel mai inalt nivel in domeniu .(Adam Falkenstein/Germania Zu den Tontafeln aus Tartaria, (1965) si Aizik Abramovici Vaiman/URSS) Dar si ei si eu am spus fiecare in felul lui ca numai seamana. https://de.suenee.cz/zahada-tartarijskych-hlinenych-tabulek                                                  <<In 1965 brachte der deutsche Sumerologe Adam Falkenstein die … dass die Texte in Tartaria unter dem Einfluss von Sumer entstanden sind.>> Ei de o maniera mai ocolitoare si eleganta, (Vaiman:”scriere quasi-sumeriana“) eu mai hotarat si aratand mai mult decat ei si adaugand inca un numar de mai multe indicii concrete. Археологические вести. Спб, 1994. Вып. 3. Аннотации …www.archeo.ru › … › Annotations of issues A. A. Vaiman. On the QuasiSumerian tablets from Tartaria

Nu-mi explic de ce dansii nu au procedat si sa-si exprime opinia de o maniera mai hotarata, ci au preferat o abordare asa, “cu duhul blandetii“. Ei care ar fi trebuit sa vada mai bine decat mine care semn si cat, in ce masura seamana cu corespondentul sumerian. Dar fiind specializati in proto-scrierea sumeriana nici nu le-a trecut prin cap sa vada daca cumva seaman cu cele mai vechi semne si scrieri Egeene. Au luat semnele in ipoteza “daca ar fi sumeriene” si le-au interpretat in consecinta. Toate interpretarile acestor savanti cu expertiza in asirologie dar cu inalta specializare in domeniul scrierii proto-cuneiforme au obtinut rezultate f. bune asemanatoare intre ele si asemanatoare cu interpretarea mea. Al 3-lea, Rumen Kolev/Bulgaria a obtinut la fel rezultate foarte bune, chiar intr-un fel i-a depasit, chiar daca am impresia a fost influentat de cercetarile acelora care au precedat-o pe a sa. Insa repet, el are contributia personala valoroasa in interpretare.

ПЛОЧКИТЕ ОТ ТАРТАРИЯ И ЧАШАТА ОТ СУВОРОВО – ДВА „НАДПИСА” НА РАННАТА ДУНАВСКА КУЛТУРА И РАЗШИФРОВАНЕТО ИМ Румен Колев http://www.su-varna.org/izdanij/Magazin%201%20conf/Pages%20from%2046%20to%2053.pdf Fara falsa modestie interpretarea mea este mai completa decat a tuturor acestora, si facuta cu mai mare acuratete. Am fost surprins sa observ cum ceilalti cercetatori nu au recunoscut unele semne, altele interpretate gresit si  inca alte “amanunte” de genul asta. Motivele eliminarii ca fiind sumeriene sant multe, majoritatea de ordin ethnic (vre-o 10 la numar) privind forma concreta a semnelor in sine, dar si de tehnica specificascrierii” sumerienilor. Insa motivul principal a fost excluderea posibilitatii ca niste obiecte friabile sa fie aduse de cineva de la asemenea distanta, fie vorba in extremis ca loc mai apropiat si de Siria. Hotaratoare a fost constatarea si deductia ca tablitele ori au fost inscriptionate in perioada 3.200-2.800 IEN ori dupa 1925. De ce? Simplu: in tot acest interval “intre”, nici-un om de pe globul pamantesc nu a putut sa vada vre-una din ele fiind ingropate la metri de pamant/moloz sub un temple din Uruk(Warka) NOTA: Scribul, autorul a gasit cu cale, deci in mod intentionat, ca sa creeze in tablita rotunda dar si in tablita dreptunghiulara gaurita o compartimentare a simbolurilor, aparent dupa modelul sumerian. In orice caz, cel putin in cazul tablitei dreptunghiulare gaurite sumerienii nu procedau asa; daca realizau compartimente, coloane in nici-un caz nu izolau numai doua sau chiar cate un singur simbol, asa cum se intampla in tablita noastra dreptunghiulara gaurita. Asta ne conduce la interpretarea separata a simbolurilor in fiecare din compartimentele realizate, fie ca un compartiment contine doua semne sau doar unul. Asta inseamna ca aveau cate o semnificatie distincta, sacra deci cu mare importanta, si posibil se aplecau pe rand asupra lor in timpul presupuselor ritualuri religioase. Aceasta usureaza interpretarea (era sa zic citirea) intrucat in cazul proto-scrierii se poate extrage numai un intelesgrosier si nu unul concret, explicit si clar ca in cazul scrierii.

Obiectele ceremoniale și ritualice au fost utilizate ca un mijloc pentru stabilirea sau menținerea comunicării între sacru (domeniul transcendent sau supranatural) și profan (domeniul timpului, spațiului și cauzei și efectului). Ocazional, astfel de obiecte au fost folosite pentru a constrânge tărâmul sacru (sau divin) să acționeze sau să reacționeze într-un mod care este favorabil participanților la ceremonii sau persoanelor sau activităților cu care se referă astfel de ritualuri sau pentru a preveni ca tărâmul transcendent sa duca la rănirea sau punerea lor în pericol. Aceste obiecte pot fi astfel dispozitive de mediere pentru a contacta lumea divină.

PROBLEMATICA VECHIMII TABLITELOR SI A TIPULUI DE SCRIS

Initial arheologii romani au stabilit ca tablitele provin dintr-un strat Vinca din neolitic si au stabilit ca provenind de pe la 5.300 IEN. Initial au vorbit de originea scrisului in aria Danubiana, (Merlini:”Scrittura e nata in Europa?”/Scrisul s-a nascut in Europa?) pentru ca mai apoi la scurt timp sa coboare din spatiile celeste si sa vorbeasca de o scriptura. Scriptura nu inseamna scris propriu-zis gen vechile Scripturi, ci un script inseamna o colectie de semne. Desi denumirea conduce la idea de semne facute cu mana, nu este necesar acest lucru, vezi discul de la Faistos. Acesta contine o colectie de semne,scriptura dar sant imprimate cu ceva gen stampile.Dupa aceea a inceput o controversa, de fapt discutii aprinse in privinta datarii.Majoritatea cercetatorilor, primul fiind Nicolae Vlassa le-au atribuit o origine mai degraba in intervalul 2700-2400 IEN.

The tablets of Tǎrtǎria. An enigma ? A reconsideration and …www.persee.fr › dha_0755-7256_1993_num_19_1_2073… Vlassa in a subsequent paper, dated the tablets “around (2700 ?) 2600-2400 B.C.”, ironically naming the adepts of radiocarbon dating as ‘radiocarbonists” (Vlassa 1970 ..

Nu incerc sa lamuresc: cu ce expertiza si pe ce baza a afirmat ca semnele se apropie (este f. adevarat) de cele din perioada Jemdet Nasr !? De notat ca nicaieri in lume nu s-a gasit nici-o singura proto-scriere inainte de 3.500 IEN. Cele mai vechi au aparut in Sumer, Iran si Egipt, quasi-simultan in jurul (dar nu mai devreme!) a 3.500 IEN, urmate apoi de scierile Proto-Elamita si scriptul de pe Valea Indusului.

https://sites.utexas.edu/dsb/tokens/tokens/

(Fig. 4)  Impressed tablet from Godin Tepe, Iran, ca. 3100 BC. courtesy Cuyler Young Jr.,  Royal Ontario Museum, Toronto. The small circular signs stand for 1 large measure of grain, the wedges for a small measure of grain.
Fig. 4) Impressed tablet from Godin Tepe, Iran, ca. 3100 BC. courtesy Cuyler Young Jr., Royal Ontario Museum, Toronto. The small circular signs stand for 1 large measure of grain, the wedges for a small measure of grain.

Harappa.com 62. How old is the oldest ancient Indus writing? Asko Parpola: “The earliest examples of Indus writing are from the Early Harappan Kot Diji period, which at Harappa is dated to c. 2800-2600 BCE.”

Pentru toate acestea, tipul de scris este proto-scriere, in care se folosesc ideograme si logograme. Scrierea cuneiforma a aparut dupa 2800 I.E.N.Cel mai apropiat exemplu este proto-scrierea sumeriana in carese folosesc semne proto-cuneiforme. O “curiozitate” (de fapt mai mult decat atat si poate mai grava) este aparenta prezentei pe cele trei tablite in mod simultan, cate una pe fiecare, a trei tipuri de scriere: pictographica, ideografic-logografica si silabar-alfabetica. Acest fapt ar trebui sa ridice mari semne de intrebare, insa nu va vine sa credeti, nimeni nu si-a batut capul cu asta. Pentru mine reprezinta mai mult decat o ciudatenie, necunoscand o alta instanta de acest fel in lume. Este ca si cum cineva ar fi vrut sa arate altcuiva evolutia scrisului sau/si tototata sau autorul sa-si “etaleze” cunostintele in domeniu. In mod normal ma asteptam ca autorul sa foloseasca un singur tip de scriere si anume acela al epocii si timpului sau ! In acest fel de prezentare al autorului in care mai degraba a etalat o colectie de semne face spre imposibila o interpretare unitara (o singura poveste, mesaj legat) a intregului set de trei tablite.

PROBLEMA AUTENTICITATII

Au existat multe elemente faptice care ne convine sau nu, vin sa puna la indoiala autenticitatea lor (absenta descoperitorului in momentul descoperirii, absenta vre-unui martor, incertitudinea privind stratul de care apartin, arderea in cuptor>>imposibilitatea datarii cu C14, etc.) Faptul ca jumatatea de sus a tablitei rotunde contine semne care au aparut mult mai recent si nu au existat ca si semne sumeriene proto-cuneiforme cel putin, m-a facut pe mine inca sa pun si mai mult la indoiala autenticitatea lor. Prezenta semnelor din jumatatea de sus a tablitei rotunde in alfabetele arhaice grecesti si detectarea de catre altii si mine ca autorul nu stapanea scrisul ( dupa unii era fix iliterat) au contribuit la aceasta suspiciune. Eu am dedus posibilitatea ca autorul sa fi stiut sa scrie, dar numai folosind semnele pe care le stia bine si cu care stia sa scrie:”literele arhaice grecesti”, prezente in jumatatea de sus a tablitei rotunde (HD ; D D o?/c?). Chiar si asa se poate explica, de ce purtate impreuna la gat (atarnate de un snur), tablita dreptunghiulara acopera jumatatea de sus a celei rotunde. ! Ca sa nu poata fi citita de trecatori ! De aceea, si cu atat mai mult, recunosc ca am inceput sa suspectez cercul din jurul Zsofiei Torma si in special pe cel din jurul lui N.Vlassa fara sa gasesc  vre-un indiciu sau prezumtiv vinovat cat de cat. De fapt cunoasterea si folosirea unor semne foarte vechi presupune ca pe o cale sau alta, cel care a inscriptionat semnele sa aiba idee de ele, macar in mare.Oricum este sigur ca a avut idee de ele numai “in mare”. Chiar si acest lucru nu este absolut posibil daca autorul ar fi pe undeva pe aproape de zilele noastre. Se pare ca, chiar si in perioada 800-300 IEN atat semnele proto-cuneiforme  sumeriene cat si cele incipiente Egeene erau necunoscute, ambele scrieri fiind ingropate.Cele sumeriene au fost gasite/dezgropate  prin 1925/Woolley iar cele Egeene ceva inainte de 1900/A.Evans. O DILEMA A CAREI REZOLVARE POATE FACE LUMINA IN PROBLEMA AUTENTICITATII Exista doua situatii din care numai una poate fi cea reala: 1. Tablita rotunda contine in jumatatea superioara semne, numere de origine si factura sumeriana, pentru o tranzactie comerciala sau litere arhaice grecesti. Este evident ca nu exista nici-un motiv ca acestea sa fie ascunse. Ar insemna ca autorul nici nu a avut in intentie sa le ascunda; faptul ca tablita rotunda ar fi acoperita pe jumatate de cea dreptunghiulara este o pura intamplare. 2. Autorul a avut in intentie sa acopere mesajul de pe jumatatea superioara a celei rotunde. Santem implicit fortati sa gasim un motiv pentru ascunderea semnelor. Semnele in aceasta ipoteza, ar trebui sa provina din aria Egeeana. Este imposibil sa avem o certitudine care varianta este cea reala. Cu atat ma expun unui risc major cand stim ca majoritatea inscriptiilor extrem de vechi (ex. la sumerieni) au un continut administrativ. Pentru ca mi-am propus din start sa acord o ultima sansa interpretarii lor avand la baza scripurile Egeene, e clar ca trebuie sa merg pe a 2-a varianta. De asemenea exista doua aspecte sper eu numai aparent ireconciliabile: – prezenta pe tablete a unor semne clar sumeriene, exemplu semnele “Ab”,”Amar” etc. (tablita dreptunghiulara gaurita) pe de o parte si – prezenta pe tablete a semnelor Eta, Delta/Rho, omicron,lunate sigma (in jumatatea superioara a tablitei rotunde) Situatia aceasta, trebuie sa spun cu toata amaraciunea, ma face sa ma simt ca fac o cercetare a unui camp infractional.

CARE ESTE APROAPE UNICA IPOTEZA CU SANSE REALE, SI DE CE.

Dupa ipoteza prezentei a unor semne asemanatoare celor sumeriene, cea mai apropiata scriere d.p.d.v. al proximitatii ariei si vechimii este cea a prezentei unor semne “Proto-Lineare” Egeene. Am fost placut surprins si mi s-a deschis o noua perspective cand am luat cunostinta de studiile cercetatorilor greci I.Papakitsos si G.Kenanidis. Acestia sustin ca inceputurile scrierii in aria Egeeana se datoreaza pur si simplu prezentei unor primi colonizatori sumerieni.

A 17th c. BC Minoan Votive Double Axe (Labrys). The Arkalochori Axe and its siblings http://www.anistor.gr/english/enback/2016_1s_Anistoriton.pdf << Pentru a spune că inscriptia A.a.(Archalokori Axe) aparține Liniarului A ar fi cel puțin neprecisă, din două motive: documentele Liniare A existente utilizează, așa cum spune și numele, semne liniare, în timp ce semnele toporului sunt mai picturale, cu o orientare nu atât de strictă1 și mai plate, bi‐
dimentionale ; și, inscriptiile Linear A existente, de obicei, transmit limbi non-sumeriene utilizate de naționalitățile non-sumeriene care trăiesc în Creta minoică, în timp ce acest topor, la fel ca toate C.H. documente, este o apariție a unei inscripții originale de către sumerieni minoici.>>

Eu am testat o incercare de interpretare a semnelor folosind semnele Egeene. Paradoxal, interpretarea nu este extrem de departe de interpretarile sumeriene. De ce? Pentru ca unele ideograme au o semnificatie asemanatoare la Sumerieni si la Egeeni.Pe atunci, secventa de semne DDoo a fost pentru mine un obstacol insurmontabil. Pentru ca semne “D” nu au existat  la sumerieni dar nici in aria egeeana inainte de 1000 IEN. Acestea au aparut in scrierea proto-sinaitica pe la 1.000 IEN si in aria Egeeana inca si mai tarziu, dupa 1.000 IEN (600-800IEN Chalcis) . Zilele trecute am vazut o lucrare in care se treceau in revista toate semnele din toate tipurile de scrieri antice Egeene, chiar facandu-se in ea comparatii intre ele:

MINOAN LINEAR A Original title of the first edition (Sheffield 1987):THE ONOMASTICS OF THE ‘MINOAN LINEAR A’ AND ‘LINEAR B’ DOCUMENTS AND THEIR HISTORICAL SIGNIFICANCE  by Peter George van Soesbergen.                                                                                           Atunci mi-am dat seama incaodata, dar mai mult ca semnele pentru care nu gasesc echivalent printre cele Egeene sant extreme de putine. Asta pe de o parte, iar pe de alta, chiar cu o initial presupusa lipsa a unora, este lipsit de sens sa nu fac acest demers.Spre deosebire de data trecuta, cand am facut o incercare de testare folosind semnele Egeene, acum nu-mi propun un tel atat de avansat ca acela al interpretarii tablitelor.In prima faza ma voi rezuma in a incerca sa gasesc fiecarui semn echivalentul in scrierile Egeene.Prin asta voi putea eventual demonstra originea lor.Interpretarea as putea-o lasa pentru faza II-a a cercetarii mele. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Aceste doua situatii, (ca sant semne quasi-sumeriene “ca-si-sumeriene”, cu aparenta de semne sumeriene) si cea in care sant semne asemanatoare celor Egeene, de factura Egeeana, creeaza doua situatii distincte cu consecinte de importanta covarsitoare:

Prima situatie ofera conditiile pentru o interpretare facila, intrucat semnele seamana cumva mai mult cu cele sumeriene, semne ce se pot gasi mai usor in biblioteca de semne sumeriene proto-cuneiforme. Semnificatia lor pare a fi cunoscuta destul de bine de specialisti. Dar asta inseamna totodata ca cineva cu intentie sau fara a produs niste artefacte care “vor sa para” ceva. Asta implica ideea si consecinta paractica de a insela si posibila existenta mai mult sau mai putin a unor falsuri. Aceasta situatie am atacat-o si am aratat cum si de ce multe semne doar par a fi sumeriene si am oferit o interpretare asemanatoare cu cele oferite de specialisti de top. Nota-bene, semnele proto-cuneiforme apartin proto-scrierii (ideograme si logograme) si deci neaapartinind scrierii nu foloseasca o limba (in acest caz sumeriana).Asta nu inseamna ca multor semne sa nu le fi asociat sumerienii si un corespondent fonetic.

A doua situatie face demersul dupa mine mai dificil, pentru ca aici avem atat ideograme cat si silabograme. Scrierile Cretan-hieroglifica si Linear A sant inca apartin la ora actuala inca categoriei scrierilor nedescifrate.Va trebui sa arat si sa tin o evidenta a semnelor care nu se gasesc in forma identica printre cele Egeene, cele identic-Egeene si cele asemanator-Egeene pentru care trebuie sa gasesc cea mai apropiata echivalenta grafica posibila. ========== SCRIERILE EGEENE ========== Din How undeciphered is an undeciphered script? – Oxbow Bookswww.oxbowbooks.com › oxbow › blog › 2017/07/14 << Scrierea în Grecia din epoca bronzului. Sistemele de scriere care au supraviețuit din această perioadă sunt toate silabice (adică fiecare semn reprezintă o silabă întreagă, nu doar o literă) și se află în diferite etape ale „descifrării”. Scrierea hieroglifica cretana. (2.100-1.700 I.E.N.) Supraviețuiește în c.300 de inscripții și rămâne foarte puțin înțeleasa, deși știm puțin despre relația sa cu celelalte scripturi. O problemă este că inscripțiile sunt adesea decorative și este dificil de spus cum să le citiți – prezintă câteva probleme similare cu scrierea Maya decorativă. Deși unele semne arată similar cu cele din liniarele A și B, ceea ce înseamnă că le putem ghici valorile, natura lor „picturală” este destul de diferită de formele mai abstracte ale semnelor din celelalte sisteme. Scrierea Liniara A (1.800-1.450 I.E.N.)
Liniarul A supraviețuiește în aproximativ 1.500 de inscripții, multe tăblițe de lut și sigilii, deși au fost înscriptionate și alte articole precum bijuterii, ceramică și vase de piatră. De obicei este etichetata ca „nedescifrata”, dar aceasta este un bun exemplu de scriptura în care am putea citi secvențe cu voce tare în mod rezonabil precis, deoarece multe dintre semnele sale sunt împărtășite (împreună cu valorile lor) de scrierea Linear B descifrata ulterior. Cu toate acestea, nu înțelegem limbajul inscripțiilor, decât faptul că putem stabili semnificația unui cuvânt din contextul său (mai ales cuvântul pentru „total”, ku-ro, care apare la sfârșitul listelor). Scrierea Liniara B (1.450-1.200 I.E.N.) Supraviețuiește în aproximativ 6.000 de inscripții și este singurul script descifrat complet din epoca bronzului din Marea Egee. Michael Ventris a fost cel care a spart codul și și-a anunțat descifrarea în 1952, demonstrând că limba scrisă în Liniar B a fost o formă timpurie a limbii grecesti. Aproape toate exemplele care au supraviețuit sunt documente administrative din lut și, pentru că înțelegem conținutul lor, putem extrage din ele o multitudine de informații istorice despre economia lumii miceniene. >> NOTA: Pentru ca este foarte dificil sa extrag semnele echivalente Egeene si sa vi le arat, sa le pun poza, unele (putine) din semnele echivalente gasite in scrierile Cretana Hieroglifica, Linear A si Linear B, le voi extrage din lucrarea indicata mai sus. Semnul va fi indicat de mine: Tipul de scriere/pagina/nr. semn, ex Linear A/pag12/semn 5 va fi A/12/5. ======= Suprapunerile dintre scriptul cretan și alte scripturi, cum ar fi scripturile hieroglifice din Cipru și țările hitite din Anatolia, pot sugera … că toate au evoluat dintr-un strămoș comun, un script pierdut acum, originar din Siria. ====== In cazul unui demers cu rezultate notabile in privinta unei interpretari folosind semnele Egeene, rezulta in mod implicit o vechime a tablitelor de maxim 2.800 I.E.N. Asemanarea unui mic numar de semne (trapeze ligaturate, arc cu sageata, ..) mai mult cu cele sumeriene decat cu cele Egeene ar putea fi un indicator al prezentei unei puternice influente timpurii sumeriene. La o adica tablitele de la Tartaria ar putea servi D-lor Papakitsos si Kenanidis ca argument si cea mai buna evidenta fizica in sprijinul lucrarilor de cercetare ale dansilor prin care se sustine o puternica influenta Sumeriana pentru inceputurile scrisului in aria Egeeana. Ba chiar mai mult, ca scrisul a fost introdus in aria Egeeana in Creta direct din Sumer, o parte din primii minoani fiind de fapt migranti din Sumer.

INSCRIPTIILE AU FOST FACUTE DE UN SUMERIAN MINOIC

Din Creta, Ciclade,….Anatolia sau Levant (Siria) nu stim.

(PDF) Some syllabograms of the animal category in the … http://www.researchgate.net › publication › 340771705_Some_… Some syllabograms of the animal category in the Cretan Protolinear Script Ioannis K. Kenanidis Evangelos C. Papakitsos <<Prezentul studiu se concentrează pe dovezi lingvistice care demonstrează originile acelor coloniști estici care au inițiat civilizația minoică arătată a fi legată de cultura arhaică sumeriană prin trăsăturile scripturilor Egeene.>>

Minoan Sumerian | Giannhs Kenanidhs – Academia.edu http://www.academia.edu › Minoan_Sumerian A Comparative Linguistic Study about the Sumerian Influence on the Creation of the Aegean Scripts Ioannis K. Kenanidis1, Evangelos C. Papakitsos*2 <<Sumerienii s-au dovedit a fi excelenți comercianți și coloniști în întregul Orient Apropiat, chiar și la sfârșitul perioadei Uruk [56]. Potrivit lui Kramer [57]: „… Până în al treilea mileniu î.Hr., există motive întemeiate să creadă că cultura și civilizația sumeriană aveau pătruns, cel puțin într-o oarecare măsură, până în Orient-India și in vest până la Marea Mediterană, la fel Sudul Etiopiei antice și până la nord la MareaCaspică ”.Creta era cunoscută de Mesopotamia cel puțin încă din era lui Sargon cel Mare, care a trăit aproximativ între secolele 24 și 23 î.Hr. [58].>>

…. Pentru prima oara am aflat de o posibila intruziune a sumerienilor in Europa (Creta) cu rezultat practic aparitia scriptelor Cretan Hieroglific si Linear A de factura ideografic-consonantica urmate apoi de scrierea linear B, consonantica=silabar, din lucrarile cercetatorilor greci E.C.Papakitsos si I.K.Kenanidis. Dansii vorbesc de o scriptura proto-lineara care care a fost precursorul celorlalte. Ei, tocmai in aceasta au incercat sa arate evidente privind un aport si influenta initiala sumeriana.

(PDF) Minoan Sumerian | Giannhs Kenanidhs – Academia.edu http://www.academia.edu › Minoan_Sumerian A Comparative Linguistic Study about the Sumerian Influence on the Creation of
the Aegean Scripts
Ioannis K. Kenanidis1, Evangelos C. Papakitsos*2

Scriptul protoliniar ipotetizat este format din 120 silabograme ale modelelor V și CV, așa cum au fost găsite în scripturi Linear-A / B, câte una pentru fiecare silabă a unui dialect apropiat de limba arhaică sumeriană. ….Deci, avem un script de icoane simplificate (semne), care descriu elemente, unde valoarea fonetică a
fiecare semn este legat de cuvântul arhaic sumerian pentru obiectul descris. Multe dintre ele sunt legate de semne asociate ale hieroglificului cretan, de asemenea cu Pictograme sumeriene și uneori cu cuneiforme echivalente. ….Studiul comparativ a fost realizat în paralel, incluzând patru factori:
 obiectul zugravit și semnul lui in scriptura Egeeana,
 relația și similitudinea semnului anterior cu cel sumerian echivalent,
 valoarea fonetică atribuită semnului din Scriptul Egeean,
 asemănarea valorii fonetice anterioare cu cuvinte sumeriene care denotă obiectul descris. …..Urmând metodologia menționată mai sus, întregul set de semne Linear-A / B poate fi identificat ca
cuvinte sumeriene monosilabice (rareori disilabice) denumind obiectelor descrise, notând că în sumeriană
un cuvant monosilabic are in incheiere o consoană (adică CV-C) ….

An Application of Systems Science in Humanities: Investigating the Origins of the Minoan Civilization http://www.sumerianz.com › pdf-files › sjss2(4)33-44 PDF Evangelos C. Papakitsos University of West Attica, Greece

<< Prin urmare, o perioadă adecvată de sosire a primilor coloniști sumerieni in Creta poate fi definită între 2800-2600 î.Hr. …. 3.3.1. Rute de migrare
Analiza genomică a populațiilor europene și dezvoltarea asociată a practicilor lactate indică
fermierii din Orientul Mijlociu au imigrat treptat în Europa în timpul neoliticului, prin Anatolia și
Grecia
. Această rută a fost întotdeauna cea mai apropiată de Europa, în orice caz de agitație istorică din Orientul Mijlociu, evident și în zilele noastre. 3.3.3. Rute comerciale ….. Distanța de la teritoriile nordice sumeriene la coasta de nord a Levantului, călătorind în amonte de râul Eufrat, este la doar 800 km (cititorul curios poate cu ușurință sa verifice aceste rute utilizând facilitatea de calculare a distanței unui program relevant precum Google-Earth). Acest traseu a fost binecunoscut mesopotamienilor, nu numai din perioada Uruk, ci chiar înainte de aceasta, în perioada Ubaid. … Până în 3000 î.Hr., Sumer fusese centrul unei „globalizări” tranzacționale. Cea mai importantă tranzacționare pentru tehnologia epocii bronzului a fost cea a staniului. Au existat rețele extinse de tranzacționare în acest scop. Alte minerale și materiale ca și chihlimbarul au fost, de asemenea, importate și rutele lor comerciale s-au extins din Scandinavia pana in Cipru. Activitatea comercială in special, nu include doar schimbul de bunuri, ci de asemenea, schimbul de informații și, eventual, un schimb de delegații de experți sau agenți pentru evaluarea bunurilor comercializate.

3.5. Dovezi antropologice (Cine erau)
Au existat diferite încercări ale oamenilor de știință din multe discipline (arheologie; lingvistică; antropologie) de a identifica originile minoicilor. Homer (Odiseea: XIX, 172-180) menționează cel puțin cinci grupuri etnice (sau subetnice în cazul aheilor și dorienilor), fiecare vorbind propria limbă sau respectiv dialect (respectiv,
Ahei, Eteocretani, Kydonieni, Dorieni și Pelasgi). Herodot (Ι.173.1) menționează că în vremurile vechi
întreaga Cretă era locuită de „barbaroi”, însemnând în mod clar „străini” (adică non-greci; nu „barbari” în
sens modern al „sălbaticilor”). Owens susține descendența națională a populației minoice în opozitie cu Duhoux, care menționează pasajul de mai sus al lui Homer pentru justificarea mediului multinațional in
Creta preistorică. Dezbaterea lui Owens se bazează situatia populaționala a Cretei la data estimată a scrierii Odiseei (800 î.e.n.), care a fost într-adevăr descrisă ca multinațională. Această dezbatere, însă, explică
numai pentru grupurile dorice, ultimele care au locuit pe insulă în cele mai vechi timpuri (secolul al XI-lea î.e.n.). Pentru ceilalți, Herodot și Diodor Siculus au păstrat narațiuni antice despre Eteocretani („Cretanii adevărați”), afirmând că erau cei mai vechi locuitori ai insulei, pe lângă un grup de oameni mai vechi și primitivi („Dactilii Idaeani”) și, de asemenea, menționând acele grupuri care au locuit insula după ele sugerează printre altele că Eteocretanii erau populația sumeriană, Kydonienii erau coloniști akkadieni
iar Dactilii Idaeani au fost locuitorii neolitici anteriori ai Cretei. El propune, de asemenea, o așezare a sumerienilor într-un număr mare începând cu 3000 î.Hr.

3.5.1. Rasa mediteraneană
Epoca bronzului. Creta fusese locuită de oameni din rasa mediteraneană de origine neolitică. Genotipul mediteranean este evident într-un perimetru mai larg al Mării Egee: din Anatolia de Vest până în sudul Italiei și din Munții Balcanilor Centrale la Creta. Au fost recunoscute două versiuni relevante care pot fi caracterizate aproximativ ca si „Continentali” și „insulari” (aceștia din urmă se găsesc și în zonele de coastă ale Mării Egee), ambele fiind distincte de „tipul armean”.

4.Discutie
Întregul context lingvistic al Cretei minoice (pre-miceniene) pare a fi mai aproape de Orientul Apropiat decât de Grecia continentala, fie în ceea ce privește existența societăților multilingve, fie în ceea ce privește influență asupra creării scripturilor. Se estimează că perioada de început a creerii CH și LA se află undeva între 3000-2600 î.Hr. Aceasta este exact perioada crucială a schimbările socio-economice din societățile sumeriene care au fost estimate anterior (a se vedea 3.1.4). Astfel, suntem in căutarea unei perioade a (proto) scrierii sumeriene în care sistemul lor de scriere devenise în mare măsură fonetic, dar nu fusese încă dezvoltat în cuneiform (după 2600-2500 î.Hr.), deși tranziția scriptului sumerian de la curviliniu la proto-cuneiform începuse încă din secolul 30 î.Hr.În acest stadiu, semnele lor fonetice originale (aproximativ 600) ar fi putut fi dezvoltate într-un alt sistem silabic compact și ușor, cum ar fi CP, dar încă fără nicio influență sau urmă de cuneiforma. Mai mult, sumerianii din acea perioadă nu ar fi fost încă afectați de sprachbund (Deutscher, 2007; Woods, 2006), și anume bilingualismul cu accadiana, deoarece CP este pur și simplu o evoluție a scriptului arhaic sumerian, datând între 3100 și 2600 î.Hr. Prin urmare, o perioadă adecvată de sosire a primilor coloniști sumerieni in Creta poate fi definită între 2800-2600 î.Hr. Pentru a rezuma evidențele socio-economice prezentate, în secolele 26 și 27 î.Hr., sumerienii aveau cu experienta:
 urbanizare și suprapopulare (a se vedea 3.1.1);
 necesitatea materiilor prime necesare civilizației lor avansate, dar absente in Mesopotamia
 (din cauza nevoii anterioare) cunoașterea unei rețele comerciale extinse care a fost exploatată, chiar
cu mult înainte de această perioadă
 schimbări socio-economice însoțite de o creștere a războiului și a sărăciei pentru clasele inferioare Prin urmare, în acele vremuri, condițiile socio-economice sumeriene erau similare cu cele ale orașelor-state grecești care a declanșat Marea Colonizare Grecească Antică din secolele 8-6 î.Hr.
Pentru a rezuma dovezile geografice, se arată că rețele extinse au existat încă din epoca neolitică,
în special în Balcani
, prin care oamenii , materiile prime strategice, alte mărfuri și informații au călătorit din Scandinavia în nord până în Etiopia în sud și din Insulele Britanice în vest, India la est, având centrul acestei rețele în Mesopotamia. Cea mai veche dovadă directă de până acum a unor astfel de
călătorii pe mare în rețelele comerciale menționate mai sus sunt datate aproximativ în 1300 î.Hr., din faimosul Naufragiu de la Ulu-burun/Turcia care conținea 17 tone de materiale din 11 culturi diferite,
inclusiv chihlimbar din țările baltice și staniu din Afganistan. Creta avea o natură și era un loc privilegiat natural si geografic în originea rutelor nord-vestice a acestei rețele care ar putea fi favorabile pentru stabilirea persoanelor care aveau cunoștința de ele.

5.Concluzie preliminară
Având în vedere originile locale (mediteraneene) ale locuitorilor minoici care au fost găsite până acum (a se vedea 3.5.1),propunerea inițială despre așezarea populațiilor sumeriene în număr mare (Kenanidis și Papakitsos, 2013a) nu este susținut antropologic, cel puțin nu în sensul în care au imigrat familii întregi de sumerieni Creta. Ceea ce s-ar fi putut întâmpla, deși este analog cu Marea Colonizare Grecească Antică, unde coloniștii erau în majoritate bărbați necăsătoriți, care obțineau mirese din populația locală după așezare (Manfredi și Braccesi,1997). Această analogie justifică dovezile antropologice despre minoici în ceea ce privește atât descendența lor maternă de origine europeană neolitică (vezi 3.5.2) și asimilarea observată de către localnici a coloniștilor din „De tip iranian / armean” (Kyriakidis și Konstas, 1974b). Coloniștii antici greci, deși mai puțini în număr, dar care poartă o cultură avansată, influențată în mai multe moduri diferite de romanii vecini (Manfredi și Braccesi, 1997) și etrusci (Laparidou, 2002), sau alte populații indigene, din egipteni (Trianti et al., 2011) la cultura îndepărtată a Gandarei în Afganistanul de Est .Prin urmare, SOT, așa cum este exprimat aici, susține că coloniștii din est care au ajuns în Creta în timpul Secolelor 28- 26 î.Hr. (Douvitsas, 2005; Kyriakidis, 1971; Kyriakidis și Konstas, 1974b) erau oameni din mediul cultural sumerian: negustori (cunoașterea traseelor), meșteri (tâmplari, metalurgisti, producători de sigilii etc.) și cărturari (de fapt contabili și funcționari de administrație) în număr moderat. Nivelul avansat al acestei civilizații comparativ cu cea a populației neolitice locale ar fi putut duce cu ușurință la adoptarea completă a culturii lor de către localnici, în timpul perioadei de opt secole (2700-1900 î.e.n.) Prepalatial. În acest sens, se acumulează mai multe dovezi directe car vor fi prezentate în scurt timp. Inscripțiile Linear B acoperă aproximativ perioada postpalatală. Prin utilizarea principiul rebus, s-a demonstrat dincolo de orice îndoială statistică că limbajul care creează semnele Linear B (format din obiecte descrise abstract) este un dialect apropiat, dar mai simplu decât cel arhaic sumerian, deoarece valoarea fonetică a fiecărui semn corespunde cuvantului monosilabic sumerian echivalent pentru obiectul descris. Potrivit lui Fischer (2004), principiul rebusului care fusese inventat de sumerieni este un dar al lor pentru omenire, a cărei influență lingvistică s-a extins în Iran, Nil, Valea Indusului și (poate) în Balcani (Kenanidis, 1992). … Fonotactica de tip CV se găsește de obicei în limbi aglutinative, o caracteristică care în LA a fost ignorată, deși observată foarte devreme de Duhoux (1998) și recent de Davis (2014), de asemenea. O limbă aglutinativa din apropiere atât de bine studiată din mileniul III î.Hr. a fost Sumeriana. …Conform teoriei CP, cărturarii sumerieni, care au inventat scriptul original, au trebuit să scrie în alte limbi decât propria limbă maternă, de unde poate deduceți că toate limbile „non-minoice” scrise cu LA / LB sunt destul de distorsionate. >>

Cretan Hieroglyphics The Ornamental and Ritual Version of the Cretan Protolinear Script (PDF) Cretan Hieroglyphics: The Ornamental and Ritual … http://www.researchgate.net › publication › 312039048_Cretan.. << Scriptul hieroglific cretan este clasificat în mod convențional ca unul dintre cele cinci scripturi din Marea Egee,împreună cu Linear-A, Linear-B și cele două silabare cipriote, și anume Cypro-Minoanul și Silabarul grec cipriot, acestea din urmă fiind considerate ca atare din cauza unor similitudini pictografice și fonetice cu cele anterioare. Hieroglifele cretane s-au întâlnit în zona Mării Egee în mileniul II î.Hr. Relația lor cu Liniar-A este încă în dispută, în timp ce limba (sau limbile) transmise este încă luată în considerare necunoscuta. Autorii susțin aici că scriptul hieroglific cretan este pur și simplu o versiune decorativa a Linear-A (sau, mai precis, a scriptului protoliniar cretan pierdut care este strămoș al tuturor scripturilor din Marea Egee) care a fost folosit în principal de producătorii de sigilii sau utilizate pentru ritualuri. Limbajul transmis trebuie să fie o formă conservatoare a sumerienei, ca și hieroglifica cretana este strict asociata cu cultura minoică originală principala și cu religia – spre deosebire de Linear-A care a fost folosit pentru alte câteva limbi – în timp ce
valorile fonetice ale semnelor au aceeași origine sumeriană ca și în cretanul protoliniar. ….. S-a documentat că inventatorii Scriptul protoliniar era o națiune care vorbea un dialect apropiat de limba arhaică sumeriană. … …În anul următor, Duhoux (1978) a observat că Linear-A este „mai degrabă aglutinativa decât
flexionata ”(la fel ca limba sumeriană), din cauza numărului mare de afixuri conține (în 59% din cuvinte) comparativ cu Linear-B (respectiv 12%). … Există, de asemenea, indicații mai vechi ale diferitelor
școli / stiluri scribale (Bennett 1966). Mai târziu, această sugestie a fost susținută și de
Finkelberg (1998). Această idee (breasla scribală), extinsă în trecut, poate explica de ce și
modul în care un număr relativ limitat de scribi și fabricanți de sigilii sumerieni ar fi putut crea un
sistem de scriere (Cretan Protolinear, deci Linear-A, Hieroglyphics Cretan și Linear-B) pentru a scrie diferitele limbi din zona Mării Egee (Kenanidis și Papakitsos 2015a). Acești profesioniști ar fi putut fi angajați cu ușurință din comunitățile sumeriene din Levant (conform Rohl 1999). …După o idee din 1978 și aproape 10 ani de cercetare, Kenanidis (1992) a publicat (în greacă modernă) un studiu care leagă valorile fonetice ale silabogramelor scripturilor liniare de cuvintele comune sau importante din punct de vedere cultural ale limbii arhaice sumeriene, prin intermediul principiul rebus. Acest studiu se referă pe larg la scriptul protoliniar cretan, considerând ca singurele mostre pastrate ale acesteia trei inscripții pe: … ….

Nota: tablitele de la Tartaria par a fi cea mai buna exemplificare, pentru Scriptura Proto-Lineara, daca nu cumva pentru o faza extrem de incipienta.

TABLITA “PICTOGRAFICA”

Poza din http://www.dacoromania-alba.ro/nr27/cultura_si_civilizatiile_la_tartaria.htm

Dintre scrierile Egeene, aceasta tablita inclina cert spre scrierea Hieroglifica Cretana care foloseste in mod pregnant pictograme. Acel fel de scriere a fost folosit pentru inscriptionarea unor obiecte votive (cultice) si a sigiliilor. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Inafara de semnul vegetal (mijloc), present in ambele scrieri supuse comparatiei. (->->-> ). – unul/primul semn, silueta umana? zeitate? (talentul nu l-a ajutat deloc pe scrib) nu este present in niciuna din scrieri (sumeriana, Egeeana).Evident, nu se regaseste printre semnele Egeene, pentru ca nici nu stim ce sa cautam. iar, – acea capra(e) a fost reprezentata in scrierile Egeene. Tablita pare a prezenta un ritual de oferire a unei ofrande (capra/capre) si poate si cereale=”paiine”. https://swaggert727344314.wordpress.com/2019/03/26/the-journey-begins/ Capra de munte=Ibex (in Creta:”cri-cri”)

Alpine Ibex Goat – Swaggert

Din http://oldeuropeanculture.blogspot.com/2020/02/goat-riding-thunder-god.html

These plaques are dated to Late Minoan I period (1480BC-1425BC) are from “Minoan Goat Hunting: Social Status and the Economics of War” by Angela Murock Hussein. Forma aceea nelamurita este dupa mine silueta celui care face sacrificiul (eventual zeitatea care-l primeste ?).  Rezultat: 1 semn necunoscut in scrierile Egeene. 1 semn gasit cu correspondent Egeean asemanator, 1 semn identic (semnul Te)

STATISTICA: Din 3 semne, 1 nu se regaseste in scrierile Egeene, 1 identic si 1 asemanator. ========= TABLITA DREPTUNGHIULARA GAURITA. ======== Poza din http://www.dacoromania-alba.ro/nr27/cultura_si_civilizatiile_la_tartaria.htm

Din Promotora Española de Lingüística – Escritura de Tartaria

Promotora Española de Lingüística - Escritura de Tartaria

Contine aproximativ 8 semne. In partea extrema- sus mijloc: trei semne gen >>>  Avem in principal de la stanga la dreapta in mare, 4 coloane. PRIMA COLOANA Are trei casete. Incepand cu cea de sus (si mergand in jos) :  -3 semne gen “DDD”sau “>>>” Imagine, http://ancientlights.org/CalendarHouse/ch2.html

Calendar House: Chapter 2 - Into The Labyrinth

Echivalent Egeean http://people.ku.edu/~jyounger/LinearA/#11%22 *34 “C”

“Sign *034 has been suggested by several scholars to represent MNA (or, if a disyllabic value can be accepted, MINA), based on its resemblance to the crescent moon”   “trei”? “3 luni” ??                                                                                         – Apoi,urmeaza in continuare, in jos, unul (sau poate 2?): SEMNE VEGETALE gen “ramurica” (unul deasupra celuilalt). Are(au) un corespondent in semnele vegetale Egeene de exemplu semnul “te”. http://people.ku.edu/~jyounger/LinearA/#11%22 *04 (TE) “TE, 1. “din../al..”? 2. probabil “evaluări sau contribuții asteptate”

Rezultat, semne vegetal-cerealier. Semnul Egeean “te” (f.f.posibil te-te) Documents in Minoan, Luwian, Semitic and Pelasgianwww.talanta.nl › wp-content › uploads › 2014/08 › 2016… PDF << te-te te-na-te “au dat lui Tanit”>> 21 Compiled Syllabaries of Old European – Migration & Diffusionmigration-diffusion.info › pdfdownload PDFnurnber of related scripts were translated, begirming with Minoan Linear A and ending with Russell. Burrows cave in … TE-TE he made, the way. TE-TO nothing. CONCLUZIE Dupa cunostinta si perceptia mea avem acolo de fapt 2 semne “Te” deci, Te-Te:”(a deschis) calea, au dat

si/sau cu semnul “Sa” http://people.ku.edu/~jyounger/LinearA/#11%22 *31

” SA, perhaps a logogram for *SA-SA-ME?” < SA (HT 114b.1) or SI (HT 30.1) = paid? > Inclin pentru semnul Egeean “Da” desi al nostru este sinistrovers (indreptat spre stanga) iar cel Egeean dextrovers.Nu am alta solutie decat sa presupun o inabilitate in a-l retine a scribului.

http://people.ku.edu/~jyounger/LinearA/#11%22 <<DA-I = “total”?: HT 12.6 (Schoep 2002, 162); cf. DA-I-PI-TA, ZA 8.5. If DA– (as in DA-DU-MA-TA) indicates in some way a completed action (like a perfect of A-DU), could DA-I be a completed transaction *516 I+[?]>>

L-am gasit in ambele variante stanga/dreapta pe securea Arkalochori si ambele variante au fost interpretate de andras Zeke ca reprezentand silabograma “Da“: A marvel of Minoan finds: the double-axe of Arkalochori http://minoablog.blogspot.com/2010/03/marvel-of-minoan-finds-axe-of.html

View at Medium.com

Image for post

CONCLUZIE: semnul este silabograma “DA” si are semnificatia “da,dau, dat

  • – Urmeaza a treia si ultima caseta a primei coloane. Semnul “TRAPEZE ligaturate/LEGATE”. Semn f.problematic & dificil, pentru ca nu exista in forma identica in scrierile Egeene.
  • Ar aduce cumva cu semnul 002 (as on CHIC #328) din Cretan Hieroglyphic http://people.ku.edu/~jyounger/PHDisc/PHDiscSigns.html

002 = VIR2(“barbat”) sau 004:”femina/femeie”? ..ar putea fi pentru ca partea de sus este mai mica decat cea de jos, cam ca la semnul Egeean .Cel mai mult seamana la o adica cu semnul sumerian “AB” =”casa,templu”. https://cdli.ucla.edu/tools/signlists/protocuneiform/archsigns.html “AB”

Ancient writing in Mesopotamia (Chapter …cambridge.org

Semnele LABRYS si cele de pe tablita de la Tartaria de origine sumeriana ?  | Tartaria tablets

Apoi seamana cu https://cdli.ucla.edu/tools/SignLists/protocuneiform/archsigns.html semnul sumerian ZAG:”stralucirea metalului, domeniu,granita,district” ”

si mai seamana cu GA’AR ,GAR:”toate produsele din orz”

Din aceeasi sursa, UNUG:”Templu”

Folosit de sumerieni si pentru a scrie “eš3”. A.A. Vaiman nu l-a putut identifica cu un semn sumerian, dar arata semnul cel mai apropiat dupa dansul, “AB”  http://www.archeo.ru/izdaniya-1/archaeological-news/arheologicheskie-vesti/AV_03.pdf

Dlr0EirU0AEfo7c

Posibile echivalente: 1. ‘labrys” https://simple.wikipedia.org/wiki/Arkalochori_Axe

Arkalochori Axe - Simple English Wikipedia, the free encyclopedia

http://www.researchgate.net Diachronic change in sign forms between Archanes Script and Cretan-Hieroglyphic sau din Archanes Script …onlinelibrary.wiley.com

Semnele LABRYS si cele de pe tablita de la Tartaria de origine sumeriana ?  | Tartaria tablets

;Nu este labrys pentru ca semnul nostru nu are manerul! 2. B/16/165 ;B/16/167 ‘lingou”. From History Of Copper https://www.copper.co.za/education/history-of-copper/

Un lingou corodat din cupru din Zakros, Creta in forma de piele de animal, tipic pentru acea era. Imaginea urmatoare, reprezinta aceeasi forma in capatul unui stindard sumerian.Imaginea din Bilingual Indus Script inscriptions, evidence … – Bharatkalyan97 bharatkalyan97.blogspot.com › 2019/09 › bilingual-in.

Image result for e.papakitsos g.kenanidhs

Deocamdata dau sanse egale pentru “lingou” si pentru simbolul “lacas/templu sacru” …. Inspre concluzie: Semn sacru prezent, se pare cu origini in neolitic, Anatolia si Civilizatia Vinca.

T h e  G r e a t  S c h o l a r M A R I J A  G I M B U T A S  http://mmstudies.com/scholars/gimbutas/

Acest simbol pictat pe o vază din cultura Cucuteni din nord-estul României 4000 î.Hr. este, conform Marija Gimbutas, cu siguranță simbolul Zeiței regenerării sub forma unui triunghi dublu în formă de clepsidră. ”

Spre deosebire de sumerieni care aveau o stratificare sociala si religioasa complexa si care aveau semne pentru templu Ab si Unug, minoanii tineau ritualurile in natura, pe varfuri de munti si in pesteri, ca atare nu au avut semn specific pentru templu.

wikipedia Minoan religion <<…nu există dovezi că practica religioasă minoică a fost centrată în jurul templelor publice formale. Unii cercetători văd în Zeița minoică o figură solară divină feminină. >>

Vezi A-sa-sa-ra<>Asherah? Linguistic Evidence for a Phoenician Pillar Cult in Crete janes.scholasticahq.com › article PDF

Au avut doar semne asociate sacrului si zeitelor mama cea chtonica, Ma si cea astrala Asasara. Semn regasit in semnul labrys gasit in locurile si pesterile unde se tineau ritualurile. Semn asociat templulu/ labirintului, “da-pu-ri-to-yo Po-ti-ni-ya”. Folosit in locurile de venerarea zeitei-mama IDA (IDA-MATER), stapana. “cea a muntelui Dikte” (A-DI-KI-TE PO-TI-NI-JA”) http://www.melampus.name/war-of-the-gods—minoan-mycenaean.html http://www.melampus.name/uploads/8/3/2/1/8321682/c10_orig.jpg Zeita ca „Stăpână a animalelor”, surmontata de o icoană cu securea dubla într-o invocare.

Ooops ! https://medium.com/@mwenge/i-da-ma-te-in-the-arkalochori-axe-44f935f03f6e

I-DA-MA-TE in the Arkalochori Axe | by lineara.xyz | Medium

O minune a descoperirilor minoice: toporul dublu al lui Arkalochori http://minoablog.blogspot.com/2010/03/marvel-of-minoan-finds-axe-of.html Vocala „i” poate face parte din tulpină sau o particulă deictică separată (dacă I-DA-MA-TE este același cu DA-MA-TE, pe KY Za 2). În ceea ce mă privește, bănuiesc că această tulpină este inițial fără i și înseamnă „sanctuar”

Propunere de concluzie: semnul reprezinta (I)DA-MA-TE : “SANCTUAR” sau…

Anistoriton Journal, vol. 15 (2016-2017) In Situ 1 A 17th c. BC Minoan Votive Double Axe (Labrys)
The Arkalochori Axe and its siblings http://www.anistor.gr/english/enback/2016_1s_Anistoriton.pdf

<< Mai degrabă, o denumire ca „damat” în sumeriană trebuie să fie conectată la sumerianul „DAM” (soțul), prin care au început multe nume divine sumeriene. …. DAM ”poate însemna„ soț ”și apoi „ an ”ar trebui să fie AN, Zeul suprem al sumerienilor, deosebit de important în orașul Uruk și în Creta care a fost colonizată când Uruk era orașul dominant al Sumerului. …. Analog este inscripția „nodamat” pe securile mici, din aur și argint: NU (mâna) DAM (a soției) lui A (N) Zeul suprem TE atotputernicul (?). Aici cele două aspecte ale divinului sunt menționate ca DAM (aspectul feminin, „yin”) și AN (aspectul masculin, „yang”).>> eugenrau: … pai cumva tot pe acolo : semn <asociat> soatei zeului suprem

7. Sumerian Mythology: A Review Article1 – Brillbrill.com › downloadpdf › book › edcoll << …și o literatură sumeriană extrem de importantă începe să fie accesibilă într-un adevărat … dAma-u-tu-anki,Mama care a născut cerul și pământul“, ca un epitet al … ea este Damgalnun-na, “Marea soție a prințului (adică, al lui. Enki). >>

Altfel, semnul proto-cuneiform DAM este https://cdli.ucla.edu/tools/SignLists/protocuneiform/archsigns.html

This image has an empty alt attribute; its file name is DAM.jpg

Semn Egeean asemanator 004:”FEM” (femina/femeie) insa nu orice femeie ci : DAMASOTIA ZEULUI SUPREM” (?precursoarea lui Damater, Hera si Diona?) ??…foarte foarte dificil, aleg:

CONCLUZIE: Desi la noi trapezul mare este sus, si nu ca la semnele similare sum.AB:”casa,templu” si UNUG:”templu”, Noi nu avem aici DAM,DAMA ci da-ma-TE si atunci zic ca este semnul Egeean: DAMATE: “A/AL(Locul, lucrul) sotiei,logodnicei,mamei zeului suprem” (A=An)=”SANCTUAR“. Aici fiind semnul izolat probabil are semnifiactia de sanctuar in general. (Alta e situatia in casuta in care acest semn are un altul langa el)

Thracian Glossary – The Indo-European Databasetied.verbix.com › project › glossary › thra Note: The Glossary is partly reconstructed from hydronyms, place names and other traces of … ida (ide) ‘treeforest

A 2-a COLOANASEMNUL INSECTA?” Semn f.problematic & dificil. A.A. Vaiman nu i-a gasit echivalentul sumerian proto-cuneiform, vezi tabelul dansului:”signs No.4 (its meaning is unknown)”Nici eu nu l-am gasit identic in semnele sumeriene, doar apropiat?. https://cdli.ucla.edu/tools/SignLists/protocuneiform/archsigns.html “AN” (An, Anu,”zeul ceresc”)

Nu l-am gasit identic in scrierile Egeene. Semana cu semnul cretan hieroglific 068. Apoi seamana, (dar al nostru are 12 “raze”), si cu semnul cu 8 raze http://people.ku.edu/~jyounger/LinearA/#11%22 *44 (KE)

1.Simbol  “zeitate” ? sau simbol 2.‘consoana “Ke“ ?. Asemanator semnul http://www.kairatos.com.gr/linear1.htm “Do/Du” Adica seamana cu semnul de mai jos, aici interpretat 3.”Zu” Din https://linearbknossosmycenae.com/tag/cretan-hieroglyphics/

syllabary like Cretan pictograms
ZU:?un fel de recolta de (cereale)?

Aici apare ca insemnand Do sau Du: http://www.kairatos.com.gr/linear1.htm

kairatos editions Αντώνης Θωμ. Βασιλάκης. Linear A, Linear B.

Din http://minoablog.blogspot.com/2009/ Andras Zeke/Hu <<This exclusion rule can be applied to the Linear A sign *79 (‘eye’) to show why it cannot represent the value ‘ZU’ (that was assigned to it by John Younger et al.). The case-ruling example we find on the tablet ZA4,row a.5 where the term QE-SI-*79-E can be read. The same name recurs on tablet ZA15. Now, if the reading of *79 were ‘ZU’, we would rather expect an ending ZU-WE (with a not well characterised linear A WE sign) and NOT ZU-E. On the other hand, the value suggested and used by many (e.g Glen Gordon) for this linear A sign: ‘DO’, fits perfectly, as DO-E is absolutely possible. But the case of LinA *79 has to approached with care. Apparently, there are two distinct LinearB signs (*79 and *14) corresponding to single cluster (*79) Linear A. I label it as a cluster, as it contains signs of very variable design: it is easily possible that there are two signs lumped into a single cluster: at least one of these is (with resonably high probability) is the Linear A counterpart of Linear B ‘DO’ sign (LinB *14).>> CONCLUZIE: Poate risc, si cu toate ca am cel mai inalt respect pentru Dl. Andras Zeke
( Minoan language blog http://minoablog.blogspot.com/ ) si cercetarile dansului, fara nici-un argument, totusi optiunea mea (ca roman !?) este pentru intelesul:”Zu” Ipoteza: Chiar si in limba romana exista legatura intre lumina si ochi; facultatea lor=”lumina ochilor” Pornind de la radacina I.E. pentru lumina “Di” ajungem la Ziu, Zou,Zu, Zoia. Vezi localitatea cretana “Zou to lako”

The Proto-Sumerian Language Invention Process by John A. Halloran https://www.sumerian.org/prot-sum.htm << zu, sú: n., înțelepciune, cunoaștere; v. a cunoaște, a înțelege, a informa, a preda (în formă marû reduplicată); a învăța de la cineva (cu -da-); a recunoaște pe cineva (cu -da-); a fi experimentat, calificat. >>

CONCLUZIE: “Zu= “Zou, ZEitate” (echivalentul grafic al semnului sumerian AN)

A 3-a COLOANASEMNUL “CAP-de-MAGAR“. Apare pentru prima oara la sumerieni ,semnul avand numele AMAR si semnificatia “vitel”, acesta fiind la ei un simbol solar. https://cdli.ucla.edu/tools/SignLists/protocuneiform/archsigns.html AMAR

 – Wiktionaryen.wiktionary.org › wiki (būru) [AMAR]. calf. Derived termsEdit · 𒀭𒀫𒌓 (dAMAR.UTU, “Marduk”). SumerianEdit. NounEdit. 𒀫 (AMAR). calf · young, youngster, chick · son, descendant.

Gasit foarte asemanator in scrierile Egeene. imaginea din: CREWS Project – WordPress.com Cats in the Aegean Scripts

Cats in the Aegean Scripts

On the iconicity of Greek Mycenaean MA-KA
Maria Mertzani periodicos.unipampa.edu.br[PDF]117-Texto do artigo-201-1-10-20190715

117-Texto do artigo-201-1-10-20190715

V1.COMPARATIVE ENCYCLOPEDIC DICTIONARY OF MESOPOTAMIAN …books.google.ro › books Ama – Amar … Ama: Sumerian. Noun. Mother. Ima in Hebrew. Ama in ancient Syriac.

semnul sumerian aMAr a devenit semnul minoic MA;

A 17th c. BC Minoan Votive Double Axe http://www.anistor.gr › english › enback http://www.anistor.gr/english/enback/2016_1s_Anistoriton.pdf Ioannis K. Kenanidis, Ptychion (Philology/Linguist.) Primary Education Directorate of Kavala.

<< 3 și 11: semnul binecunoscut pentru „ma”, care descrie fața unui vițel (vițel = amá(r) în
Sumeriana); nu fața unei pisici așa cum obișnuiesc învățații. Într-adevăr, astăzi oamenii orașelor sunt
numai familiarizați cu pisicile și nu cu vițeii și chiar și în cele mai vechi timpuri exista o
reminiscență a feței unei pisici (dacă judecăm după sigiliul hieroglific [APENDICE]), dar
Utilizatorii vorbitori sumerieni erau conștienți că acest lucru descrie un vițel. Acesta este motivul pentru care semnul este fără mustăți (chiar și pe sigiliul hieroglific [APENDICE]). De asemenea, semnul de aici nu are
gâtul și urechile umane ale feței umane ale semnului „qa” …… Am văzut acest tip de ortografie în „a ma deŋejŋo” inscripție (discutată în ANEXA de mai jos) unde se afla semnul feței vițelului („amá (r)”) luată pentru a implica „ama” (mama) și nu „ma” ca de obicei, și asta chiar și în cazul în care semnul nu însemna „vițel” („amá (r)”), ci omofonul „ama” („mamă”).>>

CONCLUZIE: “semn MA: semnificatie “AMA,MAMA” (ZEITAMAMA)”

A 4-a si ULTIMA COLOANA Contine doua semne incepand de sus in jos:

-semnul “(Cap-de)-TAUR”. Despre acest semn No.14,, A.A. Vaiman nu a trecut nimic in tabel iar altfel doar se refera la el fara ca sa propuna ce este:” V. Coloana nu este împărțită în linii și nu conține cifre. Există două (sau trei?) Semne, nr. 14 și 10 (fig.4), cel din urmă fiind același cu cel care apare în linia II 2. Negasit exact in aceasta forma in scriptul Egeean, dar in forma extrem de asemanatoare. Aspectul si realizarea pe tablita lasa de dorit. http://people.ku.edu/~jyounger/LinearA/#11%22 Hieroglyphic *012

a bull-head, becomes Linear AB 23 MU

SA/6/113. este foarte asemanator cu semnul Egeean H/12/21 “Mu” (vezi ochiul din cap!). Seamana cu The Cretan Hieroglyphic table of signs, as suggested in the inscriptions corpus (Olivier and Godart 1996, 17). nr.012 Concluzie:MU: TAUR” Nota. Daca luam acea forma de baston care reprezinta Cretan Hieroglific “U” ar rezulta Mu-U= MUU

-semnul “TRAPEZE LIGATURATE /legate” Identic cu precedentul, dar as vrea sa revin. A.A. Vaiman nu l-a putut identifica,(dupa cum se poate verifica in tabelul dansului postat mai sus A.A.Vaiman’s table, from http://www.archeo.ru/izdaniya-1/archaeological-news/arheologicheskie-vesti/AV_03.pdf), desi arata ca cel mai apropiat semn sumerian ar fi AB:”casa,TEMPLU”. Cel mai pregnant si vechi model pentru acesta forma este constelatia Orion. Astfel devine si cea mai veche posibila asociere. https://www.freepik.com/premium-vector/orion-constellation-illustration-scheme-constellation-stars-with-its-name_8027372.htm

Premium Vector | Orion constellation illustration. scheme of constellation  stars with its name.

Orion Constellation Myths of Sumer, Babylon and Egypt http://www.astronomytrek.com/orion-constellation-myths-of-sumer-babylon-and-egypt/ << Pentru această civilizație urbană, constelația și-a reprezentat eroul Gilgamesh, ale cărui exploatări au fost imortalizate în prima piesă de literatură eroică supraviețuitoare numită Epopeea lui Gilgamesh. …. Sumerienii au onorat ulterior lupta prezentându-l pe Ghilgameș în cerurile cerești ca fiind constelația URU AN-NA („lumina cerului”) care luptă cu un taur, identificat drept constelația modernă din apropiere a Taurului.  >> … de aici, de la casa, in fapt “salasul”, provine si simbolul templului zeitatii celeste supreme, oricare va fi ea la diferite civilizatii.

Bull of Heaven Taurul Ceresc https://en.wikipedia.org/wiki/Bull_of_Heaven < Unii cercetători consideră Taurul Cerului aceeași figură cu Gugalanna, soțul lui Ereshkigal menționat de Inanna în Coborarea Inanei în lumea subpamanteana >

ANUjpreporter.net › … < Zeul sumerian Enki seamănă mai mult cu șarpele Genezei și … Gud Anu Gud (Taurul) din Anu (Cer / Univers).>>

Bull of Heaven in Mesopotamian Sources – Culture and Cosmoswww.cultureandcosmos.org › pdfs › 5-2-Soltysiak_Bull… PDF < A doua constelație care poartă numele unui taur este sumerianul gud.an.nataur al cerului”, echivalat cu elu akkadian. În textele lexicale este separat ..>

Bull of Heaven in Mesopotamian Sources – Culture and Cosmoswww.cultureandcosmos.org › pdfs › 5-2-Soltysiak_Bull… PDF < A doua constelație care poartă numele unui taur este sumeria gud.an.na ‘taur … și după o lacună Inanna cere Taurul Cerului (gud.an.na) > eugenrau: Gud-anu <?> GUDEANU

CONCLUZIE II : LOCUINTA, SALASUL ZEITATII CELESTE SUPREME

ACUM SUNTEM “OBLIGATI” SA INTERPRETAM INTREAGA COLOANA

Pentru simplul motiv ca aici simbolurile nu sant separate de vre-o linie sau caseta si au un inteles luate impreuna. Dar am dat cu aceasta ocazie de o mare dificultate, intrucat nefiinda certa semnificatia ultima a acestor simboluri avem cateva combinatii prezumtive: simbolul de sus: Taur ceresc/Soarele sau Asterios/Minotaurul/Luna simbolul de jos: Salasul zeitei solare, Zeita solara sau simbolul soatei zeului ceresc suprem

Taurul ceresc+consoarta sa sau Taur/Minotaur/Luna + soarele(zeita solara) sau TAURUL ceresc/zeitatea suprema/SOARELE + casa lui,TEMPLUL lui,Orion >> CONCLUZIE: TEMPLUL TAURULUI CERESC,(SOARELE)

Statistica: Din 8 semne, 2 nu se regasesc nicum printre semnele Egeene, 2 in forma identica si 4 in forma apropiata. =========== TABLITA ROTUNDA GAURITA =========== Poza din http://www.dacoromania-alba.ro/nr27/cultura_si_civilizatiile_la_tartaria.htm

Cerc impartit in 4 sferuri; vom lua sferturile in sens orar, primul situate stanga-sus: SFERTUL 1 contine doua semne: Semnul “H cu 3 bare ~orizontale”. Exista cumva asemanator semnul sumerian proto-cuneiform Ku/Ga2, proto-sinaitic Het, arhaic grec Heta, dar si in Indus Script https://www.boloji.com/articles/11693/origin-and-etymology-of-the-valuations 12. < Sign 

: This sign is like a cradle which locally is called ‘dola’ or ‘dolna’. The first letter of this word is ‘da’. The method of acrology is also applicable here.>

Exista identic in inventarul de semne Egeene, semnul PA3 (PA,PAI) http://people.ku.edu/~jyounger/LinearA/#11%22

Mycenaean | Minoan Linear A, Linear B, Knossos & Mycenae | Page 6linearbknossosmycenae.wordpress.com › tag › page › f… Next comes the supersyllabogram PA3 (PAI), 1. “which probably refers to pa3ni/pa3nina/pa3niwi” sau 2.”probably expected assessments or contributions” “PA3 appears on HT 9b, listing payments….

B/17/- “bronz” http://people.ku.edu/~jyounger/LinearA/#11%22 AES bronze/copper :*140

si A/9/56, semnul “Pa3” Nu este semnul pentru bronz/cupru pentru ca acela are bara verticala din dreapta scurta ! Semnul P?/D? Nu exista ca atare P mai deloc iar “D” numai orizontal pentru masuri volumetrice, B/15/110 “unitate masura volumetrica”.”D” poate reprezenta:                                                                          1. Unitate volumetrica cereale (asemanator semnului Sumerian GAR=ninda/paine) https://linearbknossosmycenae.com/2016/09/29/measurement-of-17-conjectural-units-total-of-dry-and-liquid-volume-weight-in-minoan-linear-a/

Measurement of 17 conjectural units total of dry and liquid volume & weight  in Minoan Linear A | Minoan Linear A, Linear B, Knossos & Mycenae

La noi semnul nu este “blid” ci este rotit anteorar 90gr. ;Sau semnul poate fi   2. Symbol “luna” (ca timp)? https://linearbknossosmycenae.com/category/lessons-linear-b/

Latest opinion about Tartaria tablets /26Dec19 | Tartaria tablets

Altfel la minoici era intoarsa: http://ancientlights.org/CalendarHouse/ch2.html

Calendar House: Chapter 2 - Into The Labyrinth

Interpretari: 1. PAI-MENO/PAIMEN >Poimen “pastor” https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Indo-European/peh₂- <<Semantic shift from “protector” towards “shepherd, herder” can be seen in many branches, signifying the importance of herding. Unusual is the o-grade root in Greek ποιμήν (poimḗn, “shepherd, herdsman”),>> 2. PAMENOS Tradition and Transformation. Egypt under Roman Rule: … Recent research seriously doubts the sibling marriages in Roman Egypt, suggesting … of Apollonia alias Senmonthis, daughter of Ptolemaios alias Pamenos.

FromANISTORITON Journal of History, Archaeology, ArtHistory: Viewpoints http://www.a nistor.gr/english/enback/v053.htm                                                                                              One of the faces reads: Pame-ni po-lo 100 The foals (polo(i)) for this year (pameni has the dative ending, but cf. Greek pammenos) Please also note that the … 3.signs PA- Moon > PAMENI :”ALL- MONTHs=(this) YEAR !! Rom.”(acest) an” Wikipedia, Minoan Moulds of Palaikastro

Minoan Moulds of Palaikastro - Wikipedia

Deci ar uie adaugate +++++ 5 zile.Putea fi un calendar lunisolar, fiecare sfert continand 3 luni a 30 de zile iar la fiecare an ar trbui adaugate +++++ 5 zile. SFERTUL 2 contine :

-semnul +++++ . Acesta poate reprezenta echivalentele Egeene: 1. Numarul 15 Linear B decipherment: credit where credit is due | dr dud’s dicta

Linear B decipherment: credit where credit is due | dr dud's dicta

2. “TE, 1. “din../al..” 3.Ligature a doua semne A/9/92 “Te” A/9/92 sau A/9/61 “Ne”.Deci posibil “te-te”=”a facut,calea”? 3. Numarul “50”

doua semne “D” Nu exista in proto-scrierea sumeriana, cea mai veche aparitie este in vechea elamita 2250 and 2220 IEN (vezi “u”,”ku”) https://omniglot.com/writing/elamite.htm A selection of Old Elamite symbols which have been deciphered:

Old Elamite

LINEAR ELAMITE WRITING François Desset http://www.researchgate.net List of accepted values for LE signs identifications in the right column are uncertain Urmatorul nu-i bun, contine doua semne in oglinda

Indus script semnul “Dha” https://www.boloji.com/articles/10657/a-new-light-on-the-decipherment-of

A New Light on the decipherment of Indus-Saraswati Script by Rajat K Pal

Origin and Etymology of the Valuations of Indus-Saraswati Signs by Rajat K Pal https://www.boloji.com/articles/11693/origin-and-etymology-of-the-valuations

Origin and Etymology of the Valuations of Indus-Saraswati Signs by Rajat K  Pal

Sign 

 / 

 : The valuation of this sign is ‘da’/’dha’. The origin of this sign is the word ‘dhanuka’ which means bow with or without arrow. Through acrology the first letter ‘dha’ became the valuation of that sign.

Nu exista identic in scrierile Egeene, doar in oglinda http://people.ku.edu/~jyounger/LinearA/#11%22 L (A709) “value is unknown”

1. Unitate volumetrica/portie cerele-paiine https://linearbknossosmycenae.com/2015/02/19/mycenaean-linear-b-units-of-measurement-liquid-dry-weight-click-to-enlarge/

Mycenaean Linear B Units of Measurement (Liquid, Dry & Weight): Click to  ENLARGE | Minoan Linear A, Linear B, Knossos & Mycenae

Aici avem o foarte mare problema; semnul pentru volum ar trebui rotit 90gr in sens anteorar. La sumerieni semnul asemanator GAR (un D cu o linie paralela interioara) citeste ninda a fost initial in pozitia blidului-(orizontal), apoi l-au rotit. Introduction Into the First Society – ppt download

Introduction Into the First Society - ppt download

Atentie: Primul semn “D” pare ca contine in interior semnul http://people.ku.edu/~jyounger/LinearA/#11%22 *37 (TI)

TE/TI, <<“from/of” (Valério 2007), associated with agricultural products and people, usually in large quantities. So, assessments…>> rom. “de la, al“,”evaluari” – doua semne “O” sau semnele “oc” 1. Semnul “o” gasit identic in The Cretan Hieroglyphic table of signs, as suggested in the inscriptions corpus (Olivier and Godart 1996, 17) semnul nr.073. Apoi in Linear A http://people.ku.edu/~jyounger/LinearA/#11%22 *309

2. In http://www.kairatos.com.gr/linear1.htm semnul “Qe”? Doua semne Egeene a cate 100, deci “200” Din Cretan Hieroglyphs Numerals: A Brief Information |

Cretan Hieroglyphs Numerals: A Brief Information | Open Access Journals

3. semnele “oc”=Doua faze din cele patru ale lunii ? Semnul “C” are echivalent H/13/65 MINA sau B/15/*34 “month’s ration?” DESI AS PUTEA INTERPRETA ASEMANATOR SUMERIENILOR, care obtineau aceste semne prin apasare, UNDE D D O O =1, 1, 10, 10, portii cereale, ADICA SA MA FOLOSESC DE FAPTUL CA LA MINOICI “D” REPREZENTA UNITATE DE MASURA VOLUM (CA BLIDUL SUMERIENILOR) SI CA AS PUTEA INTERPRETA SEMNELE “O O” CA “100 100” , NU VOI PROCEDA ASA, PENTRU CA FAPTUL CA TABLITA DREPTUNGHIULARA ACOPERA EXACT JUMATATEA DE SUS A CELEI ROTUNDE ATUNCI CAND TABLITELE SANT PURTATE IMPREUNA AGATATE LA GAT, I-MI INDICA UN CONTINUT EZOTERIC/SACRU AL ACESTOR SECVENTE “HD D D O O/c” si interpretarea va fi: HD=PA-MENI=”toate lunile” =”ANUL” iar D D O C sant FAZELE LUNII.

SFERTUL 3 contine semnele:

eugenrau – Tartaria tablets

(imaginea din Moonlight in Romania … ) As fi putut citi fiecare semn in parte considerand ca fiecare este compus din semne elementare unite prin ligatura/legatura.Insa veti vedea mai departe (mai evidenta pentru Dv. si usor de inteles) prin exemplificarea celui de-al 2-lea semn. ca semnele sant ideograme complexe. – SEMNUL DIN STANGA. O ideograma complexa, un semnul gen altar , (cu flacara), dar mai degraba “altar portabil” . Nu l-am gasit identic in inventarul Egeean.Are un echivalent Egeean care nu este identic, seamana semnul “De “ intors pe dos ! http://people.ku.edu/~jyounger/PHDisc/PHDiscSigns.html

Este demn de remarcat, ca acest semn a fost propus de Maria gimbutas sau Cosmas Theodorides e, Tanit. Nu l-am gasit exact asa ca reprezentand “E” in civilizatia Vinca-Turdas ! http://studialphabetica.blogspot.com/2014/11/?m=0

CONCLUZIE: Semn ritualic religios “Altăraş

SEMNUL DIN DREAPTA lui: Tot o ideograma complexa, nu se regaseste in forma identica printre semnele Egeene. Seamana cu semnul orasului Larsa, in fapt altarul templului zeitatii sumeriene Samas (soarele) din Larsa. http://enenuru.net/html/misc/cityseals.htm

What Are the Archaic Sumerian City Seals?

Semnul seamana deasemenea cu icon-l/icoana zeitei Punice Tanit. http://studialphabetica.blogspot.com/2014/11/?m= https://ro.pinterest.com/pin/726064771152145821/

The Sign of Tanit on a Punic votive stele - Brought to you by the  Historyteller podcast. Click on the image to subscribe on … | Phoenician,  Stele, Ancient goddesses

Ritual and Worship at Knossos (Minoan Bronze Age)kzclip.com › video › ritual-and-worship-at-knossos-mi… disk the words A-TA-I-WE-WA-JA or JA-SA-SA-RA-ME mean Asasara/Ishassara which is the goddess Astarte. … “Minoan Kingship and the Solar Goddess

Apropo, vorbind despre ritualul sacrificiului, rețineți că tableta are formă de pituta, turtita, turta dulce … Imprints of the Neolithic mind — clay stamps from the Republic of Macedonia https://www.researchgate.net/publication/239927120_Imprints_of_the_Neolithic_mind_-_clay_stamps_from_the_Republic_of_Macedonia

Neolithic clay model loaves from Govrlevo (Photos by G. Naumov). | Download  Scientific Diagram

Neolithic clay model loaves from Govrlevo (Photos by G. Naumov) Din Acei minoici „sângeroși” … de Andras Zeke / Hu http://minoablog.blogspot.com/2011/ << … Și astfel am ajuns la subiect pentru a discuta o a doua teorie despre semnificația A-SA-SA-RA-ME. Va fi mai în concordanță cu obiceiurile minoice contemporane, dar probabil mai puțin plăcut pentru un cititor slab. Această posibilă explicație ar fi compararea A-SA-SA-RA-ME cu cuvântul hieroglific luwian asḫarmis (plural: a-sa-ḫa + ra-mi-sa) = „ofrandă”, „sacrificiu” (sau similar). Hittitologii tind să conecteze acest cuvânt cu Luwian as Luar- = „sânge”, astfel * asḫar-m-is- înseamnă inițial „sacrificiu sângeros”. Oricare ar fi fost etimologia sa originală, a fost folosită într-un sens mai generic în inscripțiile Karkamiš, deoarece cel puțin una dintre mențiunile sale (vezi figura) implică și sacrificarea pâinii, nu doar a animalelor. Având în vedere numărul de fraze din minoică cu posibile corelații anatoliene, nu ar trebui să fim surprinși să vedem încă una adăugată pe listă. În timp ce geminația silabelor SA este cu siguranță problematică în minoică (trebuie să presupunem o dezvoltare * -asḫa- → * -asaḫa- → * -asasa- la împrumut – deoarece s-ar putea ca minoica să nu fi avut consoana ḫ) și terminarea sa stem este diferit, un sens generic „sacrificiu” s-ar potrivi în mod excepțional cu * A-SA-SA-RA-M-. Dacă această identificare este adevărată, A-SA-SA-RA-ME ar putea însemna „de sacrificiu” și invers A-SA-SA-RA-MA-NA „sacrificiu”. Acest lucru ar putea explica cu ușurință utilizarea universală a acestor termeni în contexte religioase. >>

CONCLUZIE: zeitatea astrala feminine Egeeana “A-Sa-Sa-Ra”                                               

SFERTUL  4, Contine urmatoarele semne luate in sens orar incepand cu cel din stanga-sus: -semnul “arc-cu-sageata”. Regasit identic in Scrierea Cretana Hieroglifica semnul 048. http://people.ku.edu/~jyounger/PHDisc/PHDiscSigns.html

Altfel, in semnele sumeriene proto-cuneiforme (semnul Ba) si in alfabetele anatoliene (Carian:”i”). https://sites.google.com/site/collesseum/cretanscripts#_ftn1 << TO (P48, AB5, CC13 78, C TO) is a bow (toxon) with an arrow, but the curve was straightened, and the string was reduced to a small stroke …….

TO    tóxon: bow (with arrow) …fira’r suna ca dracu’ a medicament..
    (PD11)     PG48        LA39    L(A)B5    LC to    CC8b,9?

Sugestia mea este că semnele liniare A și B derivă în cele din urmă dintr-o imagine a arcului și a săgeții, toxon grecesc. Gliful discului Phaistos (PD 11, 1x) este un arc. și săgeată (deși ar putea fi o pasăre cu gâtul lung, deci LA / B KU?!). Dacă niciuna dintre aceste pictograme nu este legată de toxon (arc), atunci argumentul meu pentru LA / B TO este dificil de argumentat. , forma LB ar putea fi o reducere a desenului original al arcului și al săgeții: două linii orizontale paralele reprezintă arcul, în timp ce săgeata este linia verticală de sub ele și le împarte (linia de sus este, așadar, șirul de arc) >>

The Undeciphered Signs of Linear B: Interpretation and …books.google.ro › books › isbn=1108494722Two possible Linear A antecedents have been suggested for twe: AB87 and A305 (Figure 2.4). … 234 No Cretan Hieroglyphic correspondences are suggested by CHIC: 19 or … Cretan Hieroglyphic 048 has a broadly similar formbut as this sign’s central ‘arrow‘ does not appear in either of the potentially related Linear A signs or in Linear B twe a connection is not probably likely.

https://www.matec-conferences.org/articles/matecconf/pdf/2017/39/matecconf_cscc2017_05018.pdf Cretan Hieroglyph symbols and their IPA phonetic values. sign 048=”i”

file:///C:/Users/User/Downloads/Decorte_R_P_J_E_2018_The_Origins_of_Bron%20(1).pdf <<The CHIC editors themselves consider #048 as most likely Linear A: “nous inclinons à penser qu’il s’agit de linéaire A”, citing Brice 1992>>

Phaistos Disk Deciphered? Not Likely, Say Scholars – Biblical …www.biblicalarchaeology.org › archaeology-today › ph… In a TEDx talk in Heraklion on the Greek island of Crete, Gareth Owens … script (Egyptian Hieroglyphs), as well as a translation of that text into Greek. … equate to the MLA sign AB41(si) and the CHS sign CHIC#048 and #049.

Dupa Andras Zeke http://minoablog.blogspot.com/2010/02/how-to-read-minoan-hieroglyphics.html The Cretan Hieroglyphic Signs and their Suspected
Linear A Equivalents #048, 049 ‘archery’ signs (141) = AB41 / si

CONCLUZIE: ..?.. “Si

– Semnul “>>”    L-am gasit in forma exacta in inventarul de semne Egeene sub forma “>” doar pe discul de la Faistos (vezi Nr.18) : https://pdfs.semanticscholar.org/53d6/370fac2ec6843740b9c0546632eeb5b5fbb4.pdf

An Application of Software Engineering for Investigating the Language of  Phaistos Disk 1. Introduction

http://people.ku.edu/~jyounger/PHDisc/PHDiscSigns.html Semnul 18

Dupa savantul Andis Kaulins-citire, >= Nw (Nu)

-Semnul “Z- schematic” .Exista in forma exacta in inventarul Egeean, semnul A/9/2, semnul “Pa” http://people.ku.edu/~jyounger/LinearA/#11%22 *03

PA should be an abbreviation for a term modifying people…”

STATISTICA. Din 12 semne, 3 nu se regasesc in forma identica in semnele Egeene, 4 in forma identica,si cca 5 in forma asemanatoare.

TOTALUL CELOR 3 tablite Nu exista, 6 Identice 7, asemanatoare 10, DECI STATISTICA INDICA HOTARAT pentru PREZENTA PE TABLITE A UNUI SCRIPT EGEEAN.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: