Datarea tablitelor lasa cu totul de dorit (aceasta este cea mai moderata exprimare). De la 2 ore dupa gasirea lor (pentru ca au fost arse in cuptor) alta datare decat metoda indirecta !? nu se mai poate face vreodata. Dar pentru metoda indirecta trebuie sa avem certitudinea spre exemplu ca tablitele au fost in acelasi strat cu oasele. Aceasta certitudine nu o avem. Nu exista nici-o proba,fotografie sau martor in acest sens! Arheologii nu sant siguri si nu au o parere unanima nici in privinta stratigrafiei, nici a locurilor exacte unde au fost gasite tablitele, mai exact pozitia relativa fata de pozitia celorlalte artefacte sau a oaselor. Ba mai mult, conform opiniei unor cercetatori, o parte din artefacte indica alte zone geografice (cea Egeeana: bratara Spondylus, statueta tip “fara fata” si cupa din alabastru), precum perioade si culturi mai tarzii (Ex.Cotofeni, amuleta tip ancora/bucraniu). In ceea ce privesc semnele toti specialistii mondiali de varf opineaza pentru o varsta teoretica maxim-maximorum , aceea a inceputului scrierii sumeriene (faza proto-cuneiforma 3.200 BC)
De ce ma intreb daca ar fi posibil sa fi dat un gen de streche in randul savantilor, boala caracterizata sau avand ca efect un gen de orbire partiala, “orbul gainilor” ?
Pentru ca altfel i-mi scapa complet intelegerii, cum macar cativa nu si-au dat seama ca au indicatii pretioase si directe chiar certe chiar in semne. Pentru ca in decursul timpului, CHIAR FORMELE CONCRETE ALE SEMNELOR AU AVUT UN PARCURS, EVOLUTII SI TRANSFORMARI. Semnele, in special doua dintre ele ne ofera indicii de o valoare nepretuita pentru originea in timp dar poate si a locului.Cum ar zice englezul: the very shape of some signs are offering clues of paramount importance=”smoking gun”. Nu intru prea in amanunt, va dau doar doua exemple: – semnul D nu a fost folosit (in pozitie verticala) mai de nimeni in istorie pana la scrierile Egeene si greaca arhaica – semnul H cu trei bare orizontale a fost folosit pentru prima oara in aria Egeeana si usor mai apoi in scrierile feniciana si veche ebraica.
ASA INCAT ESTE CHIAR POSIBIL SA AVEM SCRIERE ADEVARATA DOAR IN JUMATATEA DE SUS A TABLITEI ROTUNDE; AM PUTEA AVEA LITERE ARHAICE GRECESTI
AR PUTEA FI VORBA DE UN RITUAL DE OFERIRE A UNEI JERTFE, OFRANDE UNEI ZEITATI, (vezi tablita pictografica cu silueta care tine miinile intinse +simbol vegetal+ capra) RITUAL PRACTICAT DE O POPULATIE CARE PRACTICA AGRICULTURA SI CRESTEREA ANIMALELOR. CHIAR TABLITA ROTUNDA NU PARE A FI FACUTA EXCLUSIV PENTRU SCRIS CI ARE FORMA UNEI PAINITE
http://oldeuropeanculture.blogspot.com/2016/12/can-you-see-me.html This is small Vinča votive clay bread:
https://www.spurlock.illinois.edu/collections/notable-collections/profiles/mesopotamian-tablet.html
School Text on a Clay DiscBabylonia, modern Iraq2nd millenium BCE1913.14.1741 ————————————————————————–
http://www.ancientpages.com/2018/02/17/7000-year-old-inscription-undeciphered-vinca-script-one-worlds-earliest-writing-systems-discovered/ 7,000-year-old ceramic tile covered with Vinca symbols was discovered in Bulgaria. Credit: Twitter The Vinca symbols carry non-verbal information about calendar and ritual events.
The Vinca culture carved their symbols on wet clay using a sharp object. ===============================================
Semnul D mai mult este prezumat decat sa avem dovada concreta ca a fost folosit in Sumer (3.500-3.300 BC) ca masura volumetrica (Denisse Schmandt Besserat) Doua semne sumeriene seamana de la un kilometru cu semnul D: – unul care are o linie paralela in interior, https://cdli.ucla.edu/tools/signlists/protocuneiform/archsigns.html semnul Gar care se citeste “ninda” si semnifica “ratie de cereale ori paiine” apoi semnul pentru cifra 1 “dis“,
(si acelasi dar putin mai mare pentru cifra 60).
Insa atentie, doar aparent seamana intrucat ei le executau prin imprimare si nu prin trasare/zgariere. Semnul D executat prin trasare a mai aparut pentru scriere peste 1000 de ani in Egipt (~2.300 BC?). A mai fost folosit in scrierile Egeene, Linear A si Linear B, dar nu ca semn pentru scris propriu-zis/logograma/silabograma, ci unde se pare ca reprezenta fractiuni de greutati (mina) sau unitate volumetrica (2.000-1500BC). Mai apoi a reaparut peste un alt interval de timp doar in scrierea arhaica greceasca (500-800BC) Semnele P/D au fost folosite in Creta (500B.C.) pentru litera “R”: An Archaic Greek Inscription from Crete
Author(s): Lilian H. Jeffery and Anna Morpurgo-Davies https://www.ling-phil.ox.ac.uk/files/jeffery-amd_archaic_greek_inscription_from_crete_british_museum_quarterly_36_1971.pdf —————————————————————————- Semnul H cu 3 bare orizontale a fost folosit in 2200BC scrierea hieroglifica cretana, apoi in 2000-1500BC in scrierile feniciana, linear A si B si mai apoi incepand cu 1200 BC? in scrierea veche ebraica ,iar in cea arhaica greaca si in cele Anatoliene (dupa800BC).Forma particulara cu barele verticale decalate, asa cum avem pe tablita se regaseste numai in alfabetele fenician si vechi ebraic, dar si in Creta.
Evidenta formei semnelor ne impune si conduce la selectia unei PERIOADE IN CARE AU FOST FOLOSITE SIMULTAN ACESTE FORME PARTICULARE DE D SI H ORIUNDE IN LUME. Este adevarat ca teoretic s-ar fi putut intampla in scrierile Egeene, insa prezenta unui semn asemanator cu D in stanga cat si doua asemenea semne in dreapta, complica lucrurile pana la a avea ceva extrem de greu de interpretat ca avand o coerenta, ceva neinteligibil ilizibil. NU POATE FI SCRIS FENICIAN SAU EBRAIC INTRUCAT DESI FORMA ACELUI H SE FOLOSEA EXACT SUB ACEEASI FORMA, IN SCHIMB NU AU FOLOSIT FORMA D PENTRU VRE-O LITERA! ================================================================
“FEREASTRA TEMPORALA” de care vorbesc, ar putea fi mai degraba DUPA 800BC, IN SCRIEREA ARHAICA GREACA (! Si desigur si in CRETA)
=========================================================
Din pacate semnele(literele) ar putea conduce la mai multe citiri, CU ATAT MAI MULT CU CAT IN FAZA EPICHORICA (epichoros:”local), INAINTE DE UN GEN DE UNIFICARE/STANDARDIZARE A FOLOSIRII SEMNELOR SPRE EXEMPLU FORMA D REPREZENTA PENTRU UNII DIN ARIA EGEEANA “R” IAR ALTII IL FOLOSEAU PENTRU “D”:
- H D Di D o o sau 2. HD Di b o c
pentru 1 : *h₁ed/ EDe DiDOU :”da sa mananci!”
Ancient Greek Etymology From Proto-Indo-European *h₁ed–. Cognates include Sanskrit अत्ति (atti), Latin edō, Old Armenian ուտեմ (utem), Hittite 𒂊𒀉𒈪, Old Church Slavonic ꙗсти (jasti), and Old Englishetan (English eat).
sau “da acum !
Ede – New Testament Greek Lexicon – New … – Bible Study Toolshttps://www.biblestudytools.com/lexicons/greek/nas/ede.html . … already 42, as soon as 1, now 14, soon* 1, this time 2 …
“eventual ede DeDOU :”da iedul!”
sau pentru 2: HERA/ HEROS (“doamna/stapan,aparator“) in stanga si DiBOS,divos Deibos (“ZEI“) in dreapta Nota Tablita ar fi putut fi scrisa inclusiv de un dorian/albanez (!?), semnificand: HeRa,Here Su RROC TIMP limita, TERMEN ===============================================
Nota
– Toate cele trei tablite in ansamblu contin un ansamblu eterogen de semne care nu apartin toate (in intregime) niciunui sistem de scriere.
– scrierea cea mai apropiata de semnele noastre este proto-scrierea sumeriana, adica din faza pre-cuneiforma. (Faptul ca in mare cam toate semnele se regasesc in forma apropiata de acele semne se datoreaza probabil si faptului ca acele semne sumeriene au stat la baza/originea multor alte scrieri ?); Altfel numai cca. jumatate din semne sant identice cu cele sumeriene proto-cuneiforme.
– Nu pot cum sa-mi explic cum cineva stapanea atentie, doar ca forma atat de multe semne dintr-o arie care posibil depaseste aria Egeeana si merge posibil pana in Anatolia si Levant (Ex.Siria,Palestina) ,nefiind sigur ca le stia si semnificatia/interpretarea adica echivalentul semantic ori fonemic)
Leave a Reply